Ožiljak nakon BCG vakcinacije se formira nakon 1-2 mjeseca. Taj ožiljak, recimo, možemo vidjeti i kod Brada Pitta, što je anahronizam u filmu Troja. Često postoje i šale na račun misica sa Balkana – kako ih prepoznati – po ožiljku BCG vakcine.

Prva vakcina koju novorođenče dobija u prvih 24-48 sati života je vakcina protiv tuberkuloze – BCG i aplicira se intrakutano na gornjoj trećini lijeve nadlaktice. Na mjestu vakcinacije se za oko 2-3 sedmice formira crvenkasta bezbolna papula, koja kod neke djece (10%) prođe kroz period gnojenja i u narednih 1-2 mjeseca formira ožiljak. Kod većine djece nastanak malog ožiljka na mjestu vakcinacije prođe gotovo neopaženo. Postojanje ožiljka se kontroliše 4-6 mjeseci nakon vakcinacije.

Formiranje ožiljka izostaje kod oko 10% djece – znači svaka deseta osoba ne razvije ožiljak . Ipak, ako izostane ožiljak, to nije nešto strašno. Izostanak ožiljka nije nužno i dokaz da osoba nije razvila imunost.

Pitajte Vašeg pedijatra treba li ili ne treba ponoviti vakcinu.

Dr Junuzović: zakonski okvir

Pitali smo pedijatricu dr. Amru Junuzović šta treba uraditi u slučaju da se ovaj ožiljak nije formirao.

Prema važećem zakonskom okviru, djeca koja nemaju ožiljak, treba da se ponovo vakcinišu do navršene prve godine života“, napisala nam je dr. Junuzović u mailu.

“Ponovna vakcinacija djece, starije od 12 mjeseci koja nemaju ožiljak, se ne preporučuje, jer nema valjanih dokaza da se time postiže odgovarajući učinak, odnosno korist u smislu dodatne zaštite. Kada se radi o vakcinisanoj djeci, bez ožiljka, a mlađoj od 12 mjeseci, dokazi o koristi ponovnog davanja vakcine su još uvijek ograničeni.”, dodala je dr. Junuzović.

Formiranje ožiljka se uzima kao dokaz o uspješnosti BCG vakcinacije, ali s obzirom na mali procenat djece koja prime vakcine, a ne formira im se ožiljak, roditelji se često pitaju da li je potrebno ponoviti vakcinaciju. Dakle, djeca do 12 mjeseci mogu ponoviti vakcinaciju ako im se nije formirao ožiljak, ali se kod djece starije od 12 mjeseci to ne radi. Postoje istraživanja čiji su rezultati ukazali da se određeni zaštitni efekat postiže sa jednom dozom vakcine i bez postojanja ožiljka, i onog trenutka kad dokazi budu jasni i dovoljno čvrsti, propisi će se revidirati kako bi pratili tokove moderne nauke.

BCG vakcina je krajnje bezbjedna vakcina. Primijenjena u najranijoj dobi novorođenčeta efikasno smanjuje rizik od pojave najtežih oblika tuberkuloze.

Kontraindikacije za BCG vakcinu

Posebne kontraindikacije za BCG vakcinu su oštećenje ćelijske imunosti usljed HIV infekcije i urođene imunološke bolesti u porodičnoj anamnezi.

Također, BCG vakcina se ne administrira novorođenčadi ispod 2000 g tjelesne mase, djeci HIV + majki, dok se ne ukloni sumnja na HIV infekciju djeteta te trudnicama.

Prema Službenim novinama FBiH od 19.4. 2019. godine, ovaj zakonski okvir je izmijenjen. Prema novoj Naredbi, BCG se može dati do 5 godina starosti ako dijete nije primilo vakcinu iz nekog razloga, ali je doza za starije od 1g 0.1ml:

Šta se događa “na terenu”?

Ako se nije formirao ožiljak, bilo bi potrebno uraditi tuberkulinski test kože – PPD test, pa po rezultatima testa ljekar da odluči da li je potrebno docjepljivanje.

U stvarnosti, dosta ljekara-pedijatara nema mogućnost uraditi PPD test. Generalno, preporuka je da se djeca kod kojih se nije formirao ožiljak ne becežiraju ponovo, ali službeni glasnici u našoj zemlji ne prate te preporuke. Dosta pedijatara na kraju odlučuje da ne vakcinišu djecu kod kojih se nije formirao ožiljak.

Ovdje na Vakcine.ba nudimo neke osnovne smjernice oko ove problematike i važeći zakonski okvir. Ipak – na kraju dana, najbolje je pitati svog pedijatra da ocijeni treba li ponoviti BCG vakcinu jer su moguće promjene u nacionalnim smjernicama sukladno promjenama u epidemiološkoj slici.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”. Foto: Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.