Ožiljak nakon BCG vakcinacije se formira nakon 1-2 mjeseca. Taj ožiljak, recimo, možemo vidjeti i kod Brada Pitta, što je anahronizam u filmu Troja. Često postoje i šale na račun misica sa Balkana – kako ih prepoznati – po ožiljku BCG vakcine.

Prva vakcina koju novorođenče dobija u prvih 24-48 sati života je vakcina protiv tuberkuloze – BCG i aplicira se intrakutano na gornjoj trećini lijeve nadlaktice. Na mjestu vakcinacije se za oko 2-3 sedmice formira crvenkasta bezbolna papula, koja kod neke djece (10%) prođe kroz period gnojenja i u narednih 1-2 mjeseca formira ožiljak. Kod većine djece nastanak malog ožiljka na mjestu vakcinacije prođe gotovo neopaženo. Postojanje ožiljka se kontroliše 4-6 mjeseci nakon vakcinacije. Formiranje ožiljka izostaje kod manje od 10% djece.

Pitali smo pedijatricu dr. Amru Junuzović šta treba uraditi u slučaju da se ovaj ožiljak nije formirao.

Prema važećem zakonskom okviru, djeca koja nemaju ožiljak, treba da se ponovo vakcinišu do navršene prve godine života“, napisala nam je dr. Junuzović u mailu.

“Ponovna vakcinacija djece, starije od 12 mjeseci koja nemaju ožiljak, se ne preporučuje, jer nema valjanih dokaza da se time postiže odgovarajući učinak, odnosno korist u smislu dodatne zaštite. Kada se radi o vakcinisanoj djeci, bez ožiljka, a mlađoj od 12 mjeseci, dokazi o koristi ponovnog davanja vakcine su još uvijek ograničeni.”, dodala je dr. Junuzović*

BCG vakcina je krajnje bezbjedna vakcina. Primijenjena u najranijoj dobi novorođenčeta efikasno smanjuje rizik od pojave najtežih oblika tuberkuloze.

Kontraindikacije za BCG vakcinu

Posebne kontraindikacije za BCG vakcinu su oštećenje ćelijske imunosti usljed HIV infekcije i urođene imunološke bolesti u porodičnoj anamnezi.

Također, BCG vakcina se ne administrira novorođenčadi ispod 2000 g tjelesne mase, djeci HIV + majki, dok se ne ukloni sumnja na HIV infekciju djeteta te trudnicama.

*UPDATE : prema Službenim novinama FBiH od 19.4. 2019. godine, ovaj zakonski okvir je izmijenjen. Prema novoj Naredbi, BCG se može dati do 5 godina starosti ako dijete nije primilo vakcinu iz nekog razloga, ali je doza za starije od 1g 0.1ml:

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”. Foto: Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.