Trudnoća nosi sa sobom i mnoštvo nedoumica i strahova. Strah od zaraznih bolesti definitivno jeste opravdan. Vakcinacija u trudnoći možda nije prva stvar na koju pomislimo jer ima niz drugih stvari, problema i briga, ali bismo trebali razmišljati i o njoj.

Možemo li spriječiti zarazne bolesti u trudnoći? Koje vakcine trudnica ne bi smjela primiti, a koje bi trebala primiti?

Odgovor smo dobili od doktorice Mahire Jahić, specijaliste ginekologije i akušerstva. Također, koristili smo i tekst koji su napisali prof. dr. sc. Lutvo Sporišević, spec. pedijatar prim.dr. Sabina Kurtagić, spec. pedijatar i Esma Zlatar, prof. za stranicu JUDZKS.

Koliko su česte infektivne bolesti u trudnoći?

Virusne i bakterijske infekcije u trudnoći veoma su česte. Smatra se da se tokom trudnoće inficira oko 14%  žena, dok je učestalost infekcije fetusa od 0,6 do 2,2%. Da li će infekcija majke dovesti do infekcije ploda zavisi od perioda inkubacije prije rođenja, zrelosti fetusa i transplacentarnog prenosa antitijela majke.

Intrauterinu infekciju mogu izazvati mnogi virusi. U grupu teratogenih (štetnih po plod) virusa ubrajaju se virusi rubeole, virus varicella-zoster, virusi herpes-simplex, citomegalovirus i virusi imune deficijencije, dok za ostale viruse teratogeno dejstvo nije sigurno dokazano.

Posljedice infekcija ploda virusom rubeole su tragične. Ustanovljeno je da, što je trudnoća mlađa, to infekcija rubeolom ima katastrofalnije posljedice po dijete. Defekti su rijetki ukoliko do infekcije dođe nakon 20 sedmice trudnoće. No, kako god, virus utiče na organe fetusa i uzrokuje razne probleme. Rubella virus može uzrokovati gluhoću novorođenčeta te različite probleme očiju: retinopatiju, glaukom, kataraktu. Ostale komplikacije kongenitalne rubeole uključuju kardijačne defekte, plućnu stenozu, lezije kostiju te mentalnu retardaciju i mikrocefaliju.

Zbog toga, vakcinacija u trudnoći (imunizacija) protiv rubeole nikako preporučljiva. Više o svemu ovome pročitajte niže u odljeljku o trudnoći i živim vakcinama.

Infektivne bolesti u trudnoći: posljedice

Intrauterine infekcije u prvom trimestru trudnoće često imaju za posljedicu spontani pobačaj, poremećaj organogeneze (nastanak i razvoj organa) i posljedične kongenitalne anomalije (odstupanje od normalnog procesa razvoja), dok infekcija u drugom i trećem trimestru trudnoće češće dovodi do fetopatija (bolest ploda) sa znacima generalizirane infekcije.

Moguće posljedice infektivne bolesti u trudnoći su zastoj u rastu ploda, smrt ploda, prijevremeni porođaj i rađanje ploda sa malformacijama.

Trudnim ženama oboljelim od rubeole savjetuje se prekid trudnoće ukoliko je infekcija nastupila u prvom trimestru, a ukoliko je infekcija nastala u drugom i trećem trimestru, rizik za plod je puno manji.

Infekcija trudnice virusom morbila u prvom trimestru obično dovodi do spontanog pobačaja, a u trećem trimestru do prijevremenog porođaja.

Kako se zaštititi od infektivnih bolesti u trudnoći/prije planirane trudnoće?

Imunizacija može da zaštiti trudnicu i njenu nerođenu bebu. U današnje vrijeme se primenjuju mnoge vakcine protiv zaraznih bolesti, bilo da su izazvane bakterijama ili, još češće, virusima.

Imunizacija može biti aktivna (vakcina sadrži viruse ili njihove dijelove) i pasivna (gotova antitijela). Više o tipovima imuniteta, aktivnom i pasivnom, možete pročitati ovdje.

Dejstvo vakcinacije/imunizacije ima važan učinak u sprječavanju kongenitalnih anomalija (odstupanje od normalnog procesa razvoja), štiteći trudnice i plod od teratogenih patogena. Uprkos stavu da se trudnice što manje izlažu lijekovima, vakcinacija nosi korist kako za majku tako i za novorođenče.

Vakcinacija štiti trudnice, onemogućava prenošenje zaraze na fetus/novorođenče, osigurava transplacentarni prenos antitijela (IgG), te osigurava lučenje antitijela (IgA) i drugih imunih faktora u majčinom mlijeku. Vakcinacijom se alternativno može sniziti majčino oboljevanje i smrtnost, kao i učestalost prijevremenog porođaja.

Kada je neophodna vakcinacija u trudnoći?

U nekim slučajevima, korist od vakcinacije u trudnoći je veća od moguće štete. U nekim slučajevima, vakcinacija nikako nije preporučljiva.

Trudnica bi trebala primiti vakcinu u sljedećim slučajevima:

1. kada je rizik od infekcije trudnice visok usljed izloženosti infektivnom agensu

2. ako infekcija može imati ozbiljne posljedice za ženu i fetus

3. ako vakcina ne predstavlja opasnost po trudnicu i plod.

Pri donošenju odluke o vakcinaciji trudnice, potrebno je imati informacije o ranije preležanim bolestima, prethodno primljene vakcine, i rezultate seroloških testova koji svjedoče o ranije preležanim bolestima.

Upotreba “živih” vakcina u trudnoći, da li je dozvoljena?

Žive vakcine tj. atenuirane vakcine sadrže umrtvljene viruse ili bakterije koje se umnožavaju u organizmu. Zbog poznatog teratogenog dejstva nekih virusa u trudnoći, njihova upotreba je kontraindicirana. Tu ubrajamo sljedeće vakcine:

-vakcina protiv tuberkuloze (BCG)

-vakcina protiv dječije paralize (bOPV)

-vakcina protiv morbila, rubeole i parotitisa (MMR/MRP – kod nas to su Priorix i MMR VaxPro)

-vakcina protiv varičele

-vakcina protiv žute groznice je kontraindicirana u trudnoći

Trudnoću ne bi trebalo zasnivati mjesec dana nakon primjene žive virusne vakcine, koliko traje vrijeme viremije virusa. U uputama za MMR vakcine Priorix i MMR VaxPro je naglašeno kako ih ne smiju primiti trudnice i kako je potrebno izbjegavati trudnoću tri mjeseca nakon primanja ovih vakcina.

Međutim, ako ste ipak vakcinisane ovom vakcinom dok još niste znale da ste trudne ili planirate trudnoću, a želite primiti vakcinu, nemojte brinuti. Pasivno praćenje prijava trudnica koje su vakcinisane MMR vakcinom, a da nisu znale da su trudne – nije zabilježilo u 10 godina niti jedan slučaj sindroma kongenitalne rubeole zbog atenuiranog virusa, niti je primijećen veći broj spontanih pobačaja ili drugih negativnih utjecaja na plod ili trudnoću(1,2,3,4). Preporuka o nevakcinisanju ovom vakcinom u trudnoći je zbog biološke mogućnosti, no ne znaci da se u praksi negativni efekti i događaju. Više možete pročitati i na ovom linku.

Kod vakcine protiv varičele, ovaj razmak treba također da bude tri mjeseca.

Zaštitu od morbila i rubeole moguće je postići primjenom imunoglobulina.

Upotreba inaktivisanih (”mrtvih”) vakcina u trudnoći, da li je dozvoljena? Koje je vakcine preporučjivo primiti u trudnoći?

Primjena mrtvih vakcina u trudnoći prema dosadašnjim istraživanjima nije štetna. Primjena ovih vakcina je indicirana kada postoji povećan rizik od prirodne infekcije a koja može imati ozbiljne posljedice na majku i plod. Ovo se odnosi na vakcine protiv difterije, tetanusa,velikog kašlja, hepatitisa B i influence.

-vakcinu protiv tetanusa trebala bi primiti trudnica u slučaju povrede, ali i preventivno

vakcina protiv hepatitisa B (ova vakcina se preporučuje trudnicama koje su u riziku od hepatitisa B (partner HBSAg pozitivan, trudnica koja dolazi u kontakt sa kontaminisanim iglama,  trudnica koja konzumira opojne druge i trudnica koja planira porođaj u hiperendemskim područjima.)

-vakcina protiv gripe/influence (njena primjena u trećem trimestru ima  zaštitni karakter i za novorođenče prvih mjeseci života.)

“Virus gripe može pogoršati zdravstveno stanje trudnica, ali i dovesti do razvoja defekata razvoja nervne cijevi i prijevremenog rađanja djece i rađanja djece niske porođajne mase.  Smatra se da imunizacija trudnice za 40 % smanjuje učestalost bolničkog liječenja kod trudnica oboljelih od influence. Imunizacijom trudnica omogućava se i određena zaštita djece, jer dojenčad tek od šestog mjeseca života mogu primiti vakcinu protiv influence.” (preuzeto sa linka Javne ustanove Dom zdravlja Kanton Sarajevo).

Reakcije  poslije vakcinacije kod trudnica su istog inteziteta kao i kod žena van trudnoće.

Vakcinacija u trudnoći protiv velikog kašlja

U mnogim zemljama se radi i vakcinacija trudnica vakcinom protiv diferije, tetanusa i velikog kašlja (pertusisa) upravo zbog komponente velikog kašlja (5). Imunizacija se radi u 27.-30. sedmici trudnoće. U Hrvatskoj je ova imunizacija trudnica praktično sasvim uobičajena i preporučena.

“Mnoga relevantna stručna društva u svijetu preporučuju primjenu inaktivirane vakcine protiv tetanusa, difterije i acelularnog pertusisa (Tdap vakcina) tokom trudnoće, imajući u vidu da vakcina protiv velikog kašlja (Tdap vakcina) data u 27 – 36 sedmici trudnoće je ≥85 % efikasna u sprečavanju velikog kašlja kod dojenčadi do perioda kad se počinje tradicionalno davati DTaP. Prema američkom CDC, čak 69% slučajeva velikog kašlja se bilježe kod beba ispod 2 mjeseca starosti. Veliki kašalj može imati izuzetno težak tok tokom prva dva mjeseca života djeteta, kada se uobičajeno DTaP vakcina ne daje, te davanjem Tdap vakcine u trudnoći transplacentarni prijenos imunoglobulina G će zaštiti dojenče do vremena primjene DTap vakcine” (sa stranice Javne ustanove Dom zdravlja kanton Sarajevo).

Još o vakcinaciji u trudnoći i važnosti određenih vakcina u zaštiti trudnica možete doznati na linku CDC-a.

Ponovimo:

-trudnice ne smiju primiti MMR/MPR vakcinu

-jako je poželjno da prime TDaP vakcinu protiv tetanusa, difterije i velikog kašlja, da imaju uredan status vakcinacije protiv hepatitisa B i tetanusa i da prime vakcinu protiv gripe.

-ako nema mogućnosti za primanje tetanus-diferija-veliki kašalj vakcine, onda trudnice trebaju primiti Ana-te vakcinu, protiv tetanusa, koji je zaštita i u slučaju povreda u trudnoći, ali i kod porođaja.

COVID-19 vakcine i trudnice

Na osnovu trenutnih saznanja naučnici smatraju da mRNA/iRNK te adenovirusne vakcine protiv COVID-19 ne predstavljaju opasnost za trudnice i dojilje.

Više možete pročitati ovdje.

One nemaju u sebi neke sastojke koji bi mogli naštetiti plodu ili bebi (sastav ovih vakcina provjerite ovdje). Tokom Pfizerovih i Moderninih ispitivanja 36 žena ostalo trudno (nakon primanja vakcine ili placeba). Ove vakcine ne sadrže virus i ne mogu uzrokovati COVID-19.

Što se tiče adenevirusnih vakcina kakve su ruska Sputnjik V i AstraZeneca/Covishield tako nije bilo trudnica uključenih u ispitivanja, ali ni ove vakcine ne sadrže štetne, toksične materije koje bi mogle naštetiti plodu. Ne sadrže ni virus SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19 te ne mogu izazvati ovu bolest.

Danas mišljenje struke ide na stranu toga da trudnice trebaju primiti COVID-19 vakcine jer je korist mnogo veća od potencijalnih nuspojava.

Trudnice i vakcine: koje vakcine primiti, a koje ne?

Literatura i linkovi:

  1. Castillo-Solorzano C, Reef SE, Morice A and others. Rubella Vaccination of Unknowingly Pregnant Women During Mass Campaigns for Rubella and Congenital Rubella Syndrome Elimination, The Americas 2001-2008. J Inf Dis 2011;204:S713-717
  2. Da Silva e Sa GR, Camacho LAB, Stavola MS et al. Pregnancy Outcomes Following Rubella Vaccination: A Prospective Study in the State of Rio de Janeiro, Brazil, 2001 to 2002. J Inf Dis 2011;204:S722-728.
  3. Soares RC, Siqueria MM, Toscano CM and others. Follow-up Study of Unknowingly Pregnant Women Vaccinated Against Rubella in Brazil, 2001 to 2002. J Inf Dis 2011;204:S729-736
  4. Hamkar R, Jalilvand S, Abdolbaghi MH and others. Inadvertent rubella vaccination of pregnant women: Evaluation of possible transplacental infection with rubella vaccine. Vaccine 2006;24:3558-3563.

5. Whooping cough vaccination in pregnancy(2016.). Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/whooping-cough-vaccination-pregnant/

Intervju sa dr Jahić uradila Jasmina Nukić.

Tekst priredila: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.