Netačno je da trudnice ne smiju primiti niti jednu vakcinu. Trudnice i vakcine su tema koja izaziva polarizaciju, međutim, struka je neumoljiva: trudnice trebaju primiti određene vakcine.

Trudnice su izložene nekim rizicima, koji se povećavaju ukoliko obole. Gripa i COVID-19 su neke od bolesti koje trudnicama povećavaju rizik od prijevremenih porođaja i komplikacija.

Jedna od najčešćih komplikacija gripe je bronhitis, infekcija prsnog koša koja može postati ozbiljna i razviti se u upalu pluća. Ako imate gripu dok ste trudni, to može uzrokovati prerano rođenje vaše bebe ili malu porođajnu težinu, a može čak dovesti do mrtvorođenosti ili smrti, piše na stranicama britanskog NHS (National Health Service). COVID-19 također povećava rizik, kako za djecu tako i za trudnice, a porođaj sam po sebi ima veći rizik tetanusa, pa bi bilo dobro osvježiti zaštitu protiv tetanusa.

Ovo su vakcine koje je poželjno da trudnice prime:

 • sezonska inaktivna vakcina protiv gripe;
 • vakcina protiv tetanusa (Tetavax) ili
 • ukoliko je moguće, vakcina protiv difterija, tetanusa i velikog kašlja (DTaP) – ako nema te vakcine, onda samo vakcina protiv tetanusa (naročito poželjno u periodu 27-36. sedmice trudnoće)
 • vakcina protiv COVID-19.

Trudnice mogu primiti i vakcinu protiv hepatitisa B.

Prema CDC-u, trudnoća nije kontraindikacija za vakcinaciju protiv hepatitisa B. Ograničeni podaci sugerišu da fetusi u razvoju nisu izloženi riziku od nuspojava kada se vakcina protiv hepatitisa B primijeni na trudnicama. Dostupne vakcine sadrže neinfektivni HBsAg i ne bi trebala uzrokovati rizik od infekcije fetusa.

Ove vakcine se ne preporučuju trudnicama:

 • vakcina protiv tuberkuloze;
 • vakcina protiv morbila, zaušnjaka i rubeole (MMR);
 • vakcina protiv žute groznice;
 • vakcina protiv pljuskavica (varičela);
 • živa vakcina protiv gripe (nema je kod nas);
 • vakcina protiv japanskog encefalitisa;
 • meningokokne vakcine, usljed nedostatka podataka za trudnice;
 • HPV vakcina.

Generalno se žive (atenuirane) vakcine ne preporučuju trudnicama.

Ukoliko ste započeli ciklus vakcinacije, pa otkrili da ste trudni, posavjetujte se sa ljekarom. Ciklusi vakcinacije se mogu završiti nakon porođaja.

Vakcina MMR se trudnicama ne daje, zbog negativnih učinaka rubeola virusa na plod. Ipak, nisu zabilježeni slučajevi loših ishoda ako bi se vakcinisale žene koje nisu trudne. Ovo su rijetke situacije, ali virus je u ovoj vakcini oslabljen i nemojte se samoinicijativno odlučivati na pobačaj samo zato što ste primile MMR a niste znale da ste trudne. Najbolje je posavjetovati se s ljekarom.

Vakcine protiv COVID-19 nisu žive i trudnice ih mogu primiti.

Više i reference:

Guidelines for Vaccinating Pregnant Women CDC)

Vaccines During Pregnancy FAQs

Vakcinacija u trudnoći

Trudnice ne smiju uzimati neke lijekove. Zašto onda smiju primati COVID-19 vakcine?

Vakcine/cjepiva protiv COVID-19 i spontani pobačaji: nema povećanog rizika

Autor, prema CDC-u i izjavama stručnjaka: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Scienceposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

trudnice i vakcine