Da li ljekari vakcinišu svoju djecu? Da li pedijatri vakcinišu svoju djecu i govore rodbini i prijateljima da vakcinišu? Nekad čujemo tvrdnje da ljekari, naročito pedijatri, ne vakcinišu svoju djecu, pa smo pitali ljekare iz nekoliko zemalja regiona da li su oni vakcinisali svoju djecu. Evo odgovora.

Maja Karač, pedijatrica, JZU Dom zdravlja Zenica:

“Moja djeca su potpuno vakcinisana prema kalendaru FBiH, uz to, još 2 godine su cijepljeni i protiv gripe. Kamo sreće da su nam dostupne vakcine i protiv meningokoknog i krpeljnog meningitisa, protiv pneumokoka, varicella, rote…”

Slaven Krajina, JZU Dom zdravlja Doboj

“Apsolutno da. Smatram da je vakcinacija jedno od najvećih dostignuća savremene medicine. Vakcinisao sam obje svoje curice, a također i bratovu i dječicu svoje rodbine i prijatelja.”

Josipa Zrinski, specijalizantica obiteljske medicine Zagreb: 

“Cijepila sam svoje 2 djece svim obveznim cjepivima za RH i još platila cca 4000 kn (2* rotarix i prevenar) . Cijepit ću ih protiv HPVa (i dečka i curu) . Zašto? Zato što sam tokom studija staža i specijalizacije vidjela odrasle ljude koji npr imaju posljedice poliomijelitisa, djecu koja budu po 5-6 dana na infuzijama kao posljedica rotavirusne infekcije, djecu koja se muče sa višestrukim upalama uha i piju antibiotike svaka 2 mj. odrasle ljude sa tuberkulozom, cure od 20ak godina sa CIN III. Mislim da je moja odgovornost prema svojoj djeci da ih zaštitim na najbolji mogući način meni dostupan.”

Bernard Kaić, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

“Cijepio sam svoju djecu svim cjepivima prema Programu cijepljenja sve prema preporuci pedijatrice i to cjepivima koja su se nudila putem Programa, a ne fensi “pročišćenim, ljepšim i pametnijim” cjepivima iz ljekarne. Dodatno cijepio protiv HPV-a.”

Ivana Marić, pedijatrica, Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije :

Naravno da sam cijepila svoje dijete svim cjepivima iz obveznog kalendara kao i dodatnima. Previše sam bolesne djece vidjela da bih prepustila slučaju onaj mali segment života koji je pod mojom kontrolom i na koji mogu utjecati. Nastavit ću je štititi od svih bolesti od kojih budem mogla kada se budu razvijala nova cjepiva. Isto savjetujem roditeljima sve djece u svojoj užoj i široj obitelji.

Kristina Milorad, specijalist školske medicine, služba za školsku i adolescentnu medicinu, Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije:

“Cijepila sam svoje dvoje djece svim obveznim cjepivima, kao i cjepivom protiv pneumokoka (kada su se rodili tada nije bilo u kalendaru) te gripe. Cijepit ću ih i protiv HPVa kada za to dođe vrijeme. Svim roditeljima koji dvoje oko cijepljenja naglasim da ne bih dovodila u opasnost zdravlje svoje djece da nisam potpuno sigurna kako su cjepiva učinkovita i sigurna. Na puno bolesti ne možemo utjecati. Šteta je ne iskoristiti napredak medicine i ne spriječiti one koje možemo, na tako jednostavan i siguran način.”

Aleksandar Orban, specijalizant dječije kirurgije:

“Cijepio djecu po programu, dodatno pneumokok. To cjepivo nije bilo u programu tad ali je grad Kastav davao besplatno a naša pedijatrica je tamo. Još protiv kozica, gripe zadnje tri godine (imaju 5 i 4 godine djeca), cijepit će se oboje protiv HPV-a (sin i kćer).”

Priredila i napisala u saradnji s pedijatrima Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”. Foto: Amer Kapetanović.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti.