Uskoro ćemo imati i prvu vakcinu za zaštitu od respiratornog sincicijalnog virusa (RSV). Vakcinu je 3. maja 2023. odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) za osobe starije od 60 godina.

Vakcinu zvanu Arexvy razvila je farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline (GSK), a radi se o adjuvantnoj vacini koja štiti od bolesti donjeg respiratornog trakta (LRTD) uzrokovane RSV-om. Ova vakcina se neko vrijeme najavljuje

Dobije li odobrenje američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) – koje bi moglo biti do jula– vakcina će biti dostupna u apotekama i klinikama u SAD-u do jeseni. I Evropska medicinska agencija (EMA) j preporučila ovu vakcinu i za nadati se da će ona uskoro biti odobrena i dostupna u Evropi. 

U većini slučajeva RSV nije mnogo gori od obične prehlade, ali za starije ljude, posebno one s izraženim zdravstvenim problemima, može biti smrtonosan. Samo u SAD-u oko 14 000 ljudi starijih od 65 godina umire svake godine zbog RSV-a, a mnogo više desetaka hiljada bude primljeno u bolnicu.

Zaštita od RSV potrebna i dojenčadi

Potrebno je da se ova vakcina testira i na djeci i utvrdi njena efikasnost.

Naime, vrlo mala djeca također su u opasnosti ako virus uzme maha. Procjenjuje se da teške infekcije uzrokuju 100 do 500 smrti dojenčadi u SAD-u svake godine, s tim da je taj broj u zemljama u razvoju puno veći. 

Upala izazvana RSV-om može lako ugroziti disanje dojenčadi ograničavajući njihove male dišne ​​putove. RSV je jedan od najčešćih uzroka pneumonije i bronhiolitisa kod tako male djece. Kod odraslih i veće djece, RSV uzrokuje simptome prehlade. Kod teških slučajeva RSV infekcije, potrebna je i terapiji kisikom i intubacija. Kod djece su moguće i komplikacije, poput upale uha, sekundarne bakterijske infekcije i apneje.

Sad znate zaštoje je “respiratorni”. Ali zašto je “sincicijalni”? Šta to znači? Sincicijum je u biologiji tvorevina koja nastaje kada senekoliko ćelija spoji u jednu masu te tako nastane jedna ćelija s mnogo jedara. Ćelije skeletnih mišiča i placente su primjeri sincicija. RSV virus djeluje tako da se inficirane ćelije fuziraju zajedno, formirajući upravo sincicijum.

Krajem 2022. i početkom 2023. zabilježena su izbijanja RSV , posebno kod mal djece.

To je ozbiljan zdravstveni problem, zbog čega se radilo na vakcini protiv RSV-a već decenijama – sve do sada, bez uspjeha. Jednu od vakcina razvija i Pfizer

Prema: FDA

Iz VakcineBa naglašavamo važnost cjeloživotne vakcinacije i zaštite.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.