Vakcinisane osobe mogu donirati krv za transfuziju. Dezinformacija je da ne mogu. Ovo se odnosi kako na vakcinisane protiv COVID-19, tako i na vakcinisane drugim vakcinama.

Postoji mogućnost da kod nekih vakcina treba proći neko vrijeme od vakcinacije do trenutka kada se krv može dati, posebno za žive atenuirane vakcine. Na linku ovdje možete provjeriti za koje vakcine je potrebna pauza i kolika je ta pauza.

U situacijama potrebe za krvlju, ovakve dezinformacije štete i ugrožavaju živote. Ponekad skrbnici lica kojima je potrebna krv odbijaju donacije krvi vakcinisanih. Time svojim najbližima ugrožavaju život.

Skeptici prema vakcinama koji blokiraju transfuzije, Facebook grupe koje potiču nasilje protiv ljekara i globalna potraga za necijepljenim darivateljima spadaju u dezinformacije o Covidu-19 i iznjedrile su pokret “čiste krvi”.

Pokret širi priče protiv vakcina usredotočene na neutemeljene tvrdnje da primanje krvi od ljudi vakcinisanih protiv koronavirusa “kontaminira” tijelo. Krv vakcinisanih ne može prenijeti sastojke vakcina! mRNA iz vakcina se brzo raspada i nije stabilna – tu je tek toliko dugo da inicira proizvodnju antigena u ćelijama.

Neki su se zalagali za banke krvi koje uzimaju od “čistih” nevakcinisanih ljudi.

U zatvorenim grupama na društvenim mrežama, protivnici vakcinacije, koji se predstavljaju kao “čistokrvni” – promovišu nasilje protiv ljekara koji daju lijekove protiv koronavirusa uz lažne tvrdnje o masovnim smrtima vakcinisanih ljudi.

Zabilježen je slučaj para s Novog Zelanda, koji je pokušao spriječiti operaciju srca svom djetetu na temelju toga da je svaka transfuzirana krv mogla doći od vakcinisane osobe, jer je Novi Zeland visoko procijepljena zemlja.

Safe Blood Donation, globalna posrednička usluga koja lažno označava mRNA vakcine protiv koronavirusa kao “prijetnju zdravlju” i nastoji povezati nevakcinisane darovatelje krvi s primateljima.

Neprofitna organizacija sa sjedištem u Zürichu nudi nabavu krvi nevakcinisanih, prema web stranici Safe Blood, koja kaže da je prisutna diljem zapadne Evrope, Sjedinjenih Država, Kanade, Australije, Azije i Afrike.
To je izravno u suprotnosti sa naučnim činjenicama i tvrdnjama.

“Krv koju daju osobe koje su primile vakcinu protiv Covid-19 sigurna je za transfuziju”, rekla je za AFP Jessa Merrill iz američkog Crvenog krsta/križa. Informacije o tome kako vakcinisani mogu dati krv nalaze se i na stranicama ove organizacije.

“Slično drugim vakcinama, vakcina protiv Covid-19 je dizajnirana za stvaranje imunološkog odgovora koji pomaže u zaštiti pojedinca od bolesti, ali same komponente cjepiva se ne nalaze u krvotoku.”

Članovi Safe Blood-a moraju platiti početnu članarinu od 50 eura (54 dolara), nakon čega slijedi 20 eura svake sljedeće godine, navodi se na njihovoj web stranici.

Ovakve tvrdnje, posebno u situacijama u kojima je donirana krv razlika između života i smrti su nedopustive i ne smijete im podleći. Radi se o antinaučnim i pseudonaučnim tvrdnjama koje ugrožavaju živote.

‘Tainted’ Blood: Covid Skeptics Request Blood Transfusions From Unvaccinated Donors

Vaccine opponents advocate for “pure” unvaccinated blood banks

Blood Transfusion Doesn’t Transfer COVID-19 Vaccine

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

donirati krv nakon vakcinacije