Na internetu, pogotovo društvenim mrežama kruži fotografija ambalaže AstraZeneca Vaxzevria vakcine protiv COVID-19 s datumom “2018.07.05”. Fotografija se koristi kao „dokaz“ da je pandemija planirana („plandemija“) od strane vasti. AstraZeneca pakovanje vakcine ne sadrži informaciju o datumu isteka.

Ova fotografija je postala aktualna kod domaćih korisnika mreža u avgustu, ali zapravo datira s kraja 2020., da bi se ponovo pojavila u julu 2021. Međutim, radi se o fotošopiranoj fotografiji. Na originalnim fotografijama ambalaže ne postoji ovakav datum:

Iz AstraZeneca su za Reuters izjavili kako nisu stvorili ambalažu za vakcinu u 2018. godini.

Reuters je kontaktirao stručnjaka za manipulaciju slikama da da svoje mišljenje o autentičnosti fotografije.

“Datum na fotografiji pakiranja vakcine AstraZeneca razlikuje se po boji od ostalih fontova – boja fonta ovdje je bogatija i nema refleksije svjetla”, rekao je dr. Thorsten Beck, istraživač iz Humboldt -Elsevier Advanced Data i Text Center (HEADT Center) u Berlinu. „Zbog toga ovaj dio pakiranja izgleda prilično neprirodno.”

On je također dodao: „Niz brojeva također je ispisan pod manjim uglom u poređenju s preklopom pakiranja, što također postavlja pitanja. Obje značajke mogu se protumačiti kao početne sumnje u manipulaciju slikom. Poređenje fonta također sugeriše da je datum naknadno montiran na slici (poređenje “1” u 2018. i u “10 bočica s više doza”). Ipak, loša kvaliteta slike otežava analizu.“

Upit proizvođaču otkriva da na pakiranju ove vakcine postoje podaci o datumu isteka roka valjanosti (označeni kao ‘EXP’), ali ne i datum proizvodnje. Stoga se podaci o datumu na pakiranju, koji se mogu vidjeti na slici, s velikom vjerojatnošću mogu smatrati lažnim.

Ovaj tekst je prenesen s Glas Amerika, gdje je objavljen u avgustu 2021.

AstraZeneca pakovanje dezinformacija