Autori nedavne studije su naumili uspostaviti rizik miokarditisa nakon cjepiva i usporediti ga sa rizikom hospitalizacije u periodu 120 dana za dječju populaciju 12-15 i 16-17 g. Našli su da je, u usporedbi sa hospitalizacijom, miokarditis nakon cjepiva povezan sa većim rizikom i to 3.7-6x za djecu 12-15g i 2-3.5 za djecu 16-17. Ovdje zaključuju autori da je rizik za miokarditis veći. Da li to znači da se mladi ove dobe ne trebaju cijepiti? Problem je što su se autori u potpunosti oslanjali na VAERS za utvrđivanje brojki slučajeva.

ŠTO JE VAERS?

VAERS je dobrovoljni sustav izvješćivanja koji prikuplja neprovjerene podatke o pojavi štetnih događaja nakon cjepiva. Svatko može podnijeti izvješće VAERS –u. Izvješća mogu sadržavati nepotpune, netočne, slučajne i neprovjerene podatke.Pokazano je da tek manje od 25% vaers izvješća su proglašeni vjerojatno ili definitivno povezani s cjepivom.

NEDOSTACI VAERS-a

Ako odete na stranicu VAERSA, pojavit će se disclaimer koji jasno govori o ograničenjima sustava i za što se ne smije koristiti:VAERS ne dopušta točnu procjenu učestalosti ili incidencije bilo kojeg danog štetnog događaja nakon cijepljenja. Te prijave se ne mogu protumačiti ili upotrijebiti za donošenje zaključaka o postojanju, ozbiljnosti, učestalosti ili stopi problema povezanih s cjepivima. Ups, ovi autori su napravili baš to.Sve što VAERS može učiniti je otkriti potencijalne sigurnosne signale koji zahtijevaju druge sustave praćenja kako bi se utvrdilo jesu li ti signali lažni ili predstavljaju stvarnu povezanost s cjepivom

NEDOSTACI SPORNE STUDIJE

Studija je ovakvim uranjanjem u obične prijave nepotvrđenih nuspojava onemogućila i druge nužne stvari za kvalitetnu procjenu rizika:

❌ prilagodbu za tzv zbunjujuće varijable,

❌ pristup sirovim (svim relevantim) podacima vezanim za pacijenta,

❌ provedbu valjane statističke i podgrupne analize. Stoga ne čudi što se njihova statistika ne slaže se s onom koju su napravili CDC i ACIP – sporna studija je našla rizik miokarditisa 162.2 na milijun, dok je CDC našao 42.6 na milijun (12-15)

❌ Ovo je problem samo sa traženjem pojmova (“troponin”, “miokarditis”, itd.) U VAERS-u, a ne temeljitim pregledom slučajeva. Mnogi su opisi prilično nejasni (samo piše troponin povišen), a neka povišenja su tek blaga.

MRI kriteriji za miokarditis zato s razlogom postoje kako bi se izbjeglo postavljanje dijagnoze miokarditisa svakom tinejdžeru pozitivnom na troponin. Autori također nisu kontrolirali za pridruženu infekciju. Opisali su slučajeve koji su i pozitivni na SARS-CoV-2, rinovirus/enteroviru i EBV-pozitivan PCR. Također su uključili djecu bez potvrđenog cijepljenja, ali i neke gdje nije jasna i naznačena dijagnoza. Zanemarili su brojne druge pedijatrijske rizike- (long covid (4-52% djece) i MIS-C (1/3-4000 djece). Također, uspoređivali su kruške i jabuke (miokarditisi vs COVID hospitalizacije), a rizik miokarditisa nakon covid-a nije spomenut. Štoviše, svi se ti podaci odnose na period prije delte, prije samog vala novih hospitalizacija djece.

Na kraju, autori su članovi Rational Ground -a, grupe skeptika koja negira ozbiljnost COVID-a sa anti-vax prizvukom.

RIZIK ZA MIOKARDITIS NAKON CJEPIVA

CDC je pronašao stopu miokarditisa nakon cjepiva 1 na 23000 za dječake 12-15g i 1 na 14000 za 16.17g. Podaci iz Ontarija pokazali su stopu 1 na 11 000 za dječake u dobi od 12 do 17 godina. Još jedno veliko istraživanje ljudi u dobi od 12-39 godina CDC-evog Datalinka o sigurnosti cijepljenja pokazalo je da je stopa mnogo manja od ove, otprilike 1 na 79.000

RIZIK ZA MIOKARDITIS NAKON COVID-19

Već smo vidjeli da je kod covid-a miokarditis češći – SARS-CoV-2 može ući u kardiomiocit putem unosa posredovanog enzimom ACE 2, a kopije SARS-CoV-2 otkrivene su u tkivu srca. Kod mladih sportaša koji su se oporavili od COVID-a, prijavljeno je 27 abnormalnosti srčanog MRI u skladu s miokarditisom s većom prevalencijom od očekivane, ( ≈1% do 3% sportaša), Jedan nedavni preprint je prikazao stope miokarditisa nakon covid-a u onoj najrizičnijoj skupini kada je u pitanju cjepivu (12-17g) i procijenio je rizik nakon bolesti 450 na milijun slučajeva. CDC-eva MMRW studija je otkrila da je rizik od miokarditisa 37 puta veći za inficiranu djecu mlađu od 16 godina (1 na 754) i sedam puta veći za zaražene osobe u dobi od 16-39 godina u usporedbi s njihovim nezaraženim vršnjacima. (Zbog nekih limitacija brojke su vjerojatno nešto precijenjene).To su daleko više stope od svih studija koje su gledale pojavnost nakon cjepiva

KAKVA JE PRIRODA MIOKARDITISA NAKON CJEPIVA?

Studije koje su gledale slučajeve miokarditisa nakon cjepiva imaju zajednički narativ: klinički tijek je blag, s kratkom hospitalizacijom i brzim oporavkom. Studija objavljena u JAMA opisala je 15 slučajeva miokarditisa koji su se brzo oporavili, nitko nije zahtijevao prijem na JIL, nitko nije umro. Oni su gledali jedan bitan parametar bolji od troponina – ejekcijsku frakciju lijevog ventrikula (proporcija krvi koju lijeva klijetka istisne pri otkucaju srca) i našla da je kod većine ona i kod prijema bila u normalnoj razini >50%, a kod ostalih se povećala do normalnih razina u roku par dana.

Studija objavljena u Pediatrics pratila je 54 djece 8-122 dana nakon dijagnoze miokarditisa. Prosječna duljina hospitalizacije je bila 3 dana. Nitko nije zahtijevao mehaničku potporu, ECMO niti je umro. Autori jasno naglašavaju da je to stanje različito i nije teško kao MIS-c koji se događa nakon covid-a.

MIS-C, SMRTI I HOSPITALIZACIJE OD COVID-A

4.661 slučaja Multisistemskog upalnog sindroma u djece (MIS-C) do sada je prijavljeno u sad-u, sa 40 smrti. U jednoj studiji na 191 djece s MIS-C 53% je imalo dokaze o miokarditisu, 80% je primljeno na odjel intenzivne njege, a 2 su umrla. Druga studija je pokazala da 75% djece s MIS-C ima miokarditis. U SAD-u je zabilježeno 529 pedijatriskih smrti (0-17g) od COVID-a. Stopa hospitalizacija djece dramatično se povećala u posljednjih mjesec dana i u kolovozu su bile 5 puta veće u odnosu na lipanj.Najveći porast zabilježen je kod djece od 0 do 4 godine, sa stopom hospitalizacije 10 puta većom u kolovozu u odnosu na lipanj.Stopa hospitalizacije među necijepljenim adolescentima (u dobi od 12-17 godina) bila je 10 puta veća od one među potpuno cijepljenim adolescentima.

Trenutno se 367 djece svakodnevno hospitalizira s COVID-19. Čak i prema ranijoj analizi objavljenoj u časopisu circulation, ako na milijun cijepljene djece 12-17 imamo 63 miokarditisa, u isto vrijeme imat ćemo 8500 slučajeva COVID-a, 193 hospitalizacije, 38 prijema na JIL i 1 smrt. Niti jedno dijete nije umrlo od miokarditisa nakon cjepivaMiokarditis nakon cjepiva nije trivijalan, zahtijeva poštedu od tjelesne aktivnosti barem 3 mjeseca i praćenje mogućih aritmija, ali uzimati ovakvu studiju kao dokaz da je cjepivo veći rizik nije znanost.

Prema jednoj drugoj studiji u preprintu, rizik za miokarditis za mlade muškarce je 6x veći ako se inficiraju u odnosu na to da se vakcinišu. Dakle potpuno suprotno od sporne studije.

Sporna studija: https://www.medrxiv.org/con…/10.1101/2021.08.30.21262866v1

Reference:

  1. Dionne A, Sperotto F, Chamberlain S, et al. Association of Myocarditis With BNT162b2 Messenger RNA COVID-19 Vaccine in a Case Series of ChildrenJAMA Cardiol. Published online August 10, 2021. doi:10.1001/jamacardio.2021.3471
  2. Association Between COVID-19 and Myocarditis Using Hospital-Based Administrative Data — United States, March 2020–January 2021 CDC
  3. COVID-19 Vaccine Safety in Adolescents Aged 12–17 Years — United States, December 14, 2020–July 16, 2021
  4. Peer review of a VAERS dumpster dive – Science Based Medicine
  5. COVID-19 Vaccination-Associated Myocarditis in Adolescents
  6. Adverse Events Following Immunization (AEFIs)for COVID-19 in Ontario: December 13, 2020 to September 4, 2021
  7. https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/downloads/slides-2021-08-30/03-COVID-Su-508.pdf
  8. Myocarditis With COVID-19 mRNA Vaccines
  9. BMJ Covid-19: Study that claimed boys are at increased risk of myocarditis after vaccination is deeply flawed, say critics

Autor teksta: Antoio Periš, mag, med. Preuzeto s odobrenje s Cijepljenje/vakcinacija

rizik za miokarditis nakon vakcinacije COVID-19 cjepivima kod mladih