Vakcine i autizam nisu povezani, ali i dalje osobe s poremećajima iz spektra autizma (PSA, eng. ASD, prema Autism spectrum disorder) često ostaju nezaštićene od preventabilnih bolesti. Da li se djeca s poremećajima iz autističnog spektra mogu vakcinisati prema kalendaru imunizacije? Da li se odrasle osobe s PSA smiju vakcinisati COVID-19 vakcinama i drugim vakcinama koje se primaju u odrasloj dobi, poput vakcine protiv gripe?

Čini se da dijagnoza autizma smanjuje vjerovatnost da će roditelji nastaviti s vakcinacijom predviđenom planom imunizacije za djecu . I to ne samo za dijete kojem je dijagnosticiran poremećaj, već i za njihovu mlađu braću i sestre, pokazuje studija objavljena 2018. u JAMA Pediatrics. To čini obje skupine ranjivim na niz zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti.

Iako su naučnici snažno isključili vakcine, pogotovo MMR kao uzrok autizma, pogrešne percepcije i sumnje i dalje postoje. To doprinosi stvaranju džepova nedovoljno vakcinisane djece koji daju uporište bolestima koje se inače mogu spriječiti.

Vakcine i autizam: smiju li osobe s ASD (PSA) primiti vakcine?

Prema riječima specijaliste pedijatrije dr. Slavena Krajine iz Doboja, poremećaji iz autističnog spektra nisu kontraindikacija za primanje vakcina. ,,Ne postoji neki poseban izuzetak i djeca kod koje je ustanovljen poremećaj iz autističnog spektra mogu primiti vakcine prema kalendaru vakcinacije. Jedino ako je osoba s poremećajem iz spektra operisana, pa se zbog transfuzije nikome ne preporučuje vakcinacija iduća 3 mjeseca“, govori dr. Krajina.

Na Vakcine.ba smo već objavili lično iskustvo roditelja s vakcinacijom djeteta koje ima PSA.

Vakcine protiv COVID-19 su jednako sigurne za osobe s POREMEĆAJIMA iz autističnog spektra kao i za druge. Osobe s invaliditetom i autizmom uključene su u klinička ispitivanja ovih vakcina. Ta su klinička ispitivanja pokazala da su vakcine/cjepiva sigurna i efikasna za sve. Prema informativnom letku američke organizacije Autism Speaks, osobe s ovim poremećajem su osjetljivije na COVID-19 i trebaju primiti vakcine da se zaštite.

Još: MMR vakcina i Wakefieldova studija koaj je izazvala paniku

O MMR vakcini

MMR – vakcina s godinu dana

FDA: Koristi od vakcinacije djece protiv Covida značajno prevazilaze rizike

Down sindrom i redovna vakcinacija djece

vakcine i autizam, vakcine i poremećaji iz autističnog spektra

Reference:

  1. Zerbo O, Modaressi S, Goddard K, et al. Vaccination Patterns in Children After Autism Spectrum Disorder Diagnosis and in Their Younger Siblings. JAMA Pediatr. 2018;172(5):469–475.

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar, sci-com i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.