Na uputstvu za vakcinu Pentaxim piše da sadrži trometamol. Također, ovo je sastojak Gardasil HPV vakcine (koje još nema u BiH). Zato smo pitali dr. sc. Stribora Markovića mag. pharm. da nam objasni šta je ovo jedinjenje neobičnog imena.

Dobio sam pitanje. „Zaboga, u cjepivima se nalazi TROMETAMOL. I na stranici piše baš ono što vidite na slici. Tko je dopustio da takav lijek bude u injekcijama?“

Da bismo smirili nepotrebni strah, krenut ćemo pomalo neobičnim putom. Kozmetikom.

Različiti spojevi


Ako se natrijeva sol slavne hijaluronske kiseline koristi u „anti-age“ kozmetici, možemo li zamijeniti skupe kreme s običnom kuhinjskom soli koja sadrži natrij? Onako, otopite sol i naneste po licu. Pitanje zvuči čudno? Naravno da zvuči pomalo glupo. Zaboga, nedostaje hijaluronske kiseline. Pa u spoju „natrij-hijaluronat“ nije faca natrij, već hijaluronski dio. Natrij samo omogućuje neka svojstva poput drugačije topivosti u vodi i viskoznosti, što je bitno u kremama i serumima. Sada ćemo naučiti koliko nam kemija može izazvati zabuna.

trometamol


Tris-hidroksimetil-aminometan još ima naziv trometamol (tromethamol) i Tris. Taj je spoj inače organski dušikov spoj koji se u staničnoj biologiji i farmaceutskoj tehnologiji koristi kao pufer. Puferi služe da štite stanice od naglih promjena kiselosti u medijima u kojima rastu. U vakcinama će završiti u vrlo malim količinama, nekoliko mikrograma, kao zaostatak od uzgoja stanica na kojima rastu neki virusi – cijepni sojevi s kojim imuniziramo djecu i odrasle.

Dr. Google

Odakle onda ideja da se radi o lijeku koji se koristi protiv bolova i pripada klasi NSAID-a?
Za sve je kriv dr. Google.


Naime, kada u Google upišete riječ „trometamol“ ili „tromethamol“ izbacit će rezultat za „deks-ketoprofen trometamol“. Ketoprofen i deks-ketoprofen su doista lijekovi, NSAID-i protiv bolova i mogu se nalaziti u obliku spoja zajedno s trometamolom. Trometamol/Tris se doista koristi zajedno s nekim lijekovima kako bismo im poboljšali svojstva, poput apsorpcije ili lakšeg načina davanja lijeka. No, deks-ketoprofen NIJE pirolo-pirol. U dr. Google pretraživanju nalazi se i drugi lijek koji dolazi u obliku soli s trometamolom.


Tris-hidroksimetil-aminometan odnosno trometamol odnosno Tris NIJE NSAID lijek, ne djeluje kao oni i logično ne može imati niti njihov profil nuspojava. On se samo katkad nalazi u spojevima s drugim lijekovima, slično kao što se nalazi natrij u natrij hijaluronatu. A natrij nema svojstva hijaluronske kiseline. Stoga niti Tris nema svojstva lijekova s kojima gradi spojeve. Sve to ne bi niti nastalo da je postojalo barem osnovno znanje kemije – tris-hidroksimetil-aminometan ne može biti pirol. Trebalo je pitati doslovce studenta koji sluša organsku kemiju. Jedna stvar nije u redu – plašiti roditelje neistinom lošeg pretraživanja dr. Google-a.


Inače, NSAID lijekove rutinski koristimo kod djece, poput ibuprofena kod povišene tjelesne temperature.

Sigurnost sastojka


Da li je istina da za trometamol nema sigurnosnih informacija? Ne. Studije sigurnosti postoje još od ranih šezdesetih godina, intenzivno se koristi u pedijatriji kao i kod odraslih pacijenata tijekom više desetljeća u stanjima poput liječenja metaboličke acidoze (odveć velike kiselosti krvi). Doze koje se koriste su velike, i do nekoliko stotina miligrama po kilogramu. U vakcinama, podsjetimo, nalazimo mikrogramske doze.


Već smo upozoravali na nepotrebne strahove, primjerice, sa manitolom ili fenil-alaninom (http://bit.ly/2TsEwM7) Općenito se ne treba bojati kemijskih imena pa preporučujem pročitati dobar edukativan članak ili članak o hemofobiji.
Tris/Trometamol je primjer gdje se najbolje vidi zašto o cjepivima ne trebaju pisati nestručni ljudi koji se izgube u džungli pretraživanja dr. Googlea.

Pripremili: Stribor Marković i Jelena Kalinić