Za sve one koji žele da se vakcinišu/cijepe protiv COVID-19 jer prije nisu imali priliku, ili nisu bili sigurni, iz bilo kojeg razloga – evo par informacija gdje i kako se vakcinisati.

Vakcine / cjepiva protiv COVID-19 su najjednostavniji i najefikasniji način zaštite od ove bolesti, uključujući i Delta soj virusa SARS-CoV-2. Vakcine, istina, nisu 100% efikasne i ne štite doživotno, ali umnogome smanjuju rizik od hospitalizacije, smrti i posljedica COVID-19.

Vakcine imaju nuspojave, ali one se uglavnom svode na neprijatnosti slične gripi, poput groznice, temperature, malaksalosti, bola u mišićima i zglobovima koje prđu najčešće nakon dan. Ima i osoba kojima su nuspojave duže trajale.

Osobe koje imaju alergije na hranu, antibiotike recimo penicilin, ili alergije na nešto drugo (osim PEG – ako primate Pfizer ili Modernu) mogu se vakcinisati. PEG ulazi u sastav Pfizer i Moderna vakcina i ako imate alergiju na tu tvar, možete odabrati drugu vakcinu.

Također, trebate imati i informaciju da postoji nuspojava za Pfizer i Moderna vakcine koja je češća kod mlađih muškaraca – miokarditis i perikarditis (sve što vas interesuje, klikajte drugačije obojene tekst – vodiće vas na tekstove posvećene upravo tim pitanjima).

Pojave tromboza su uočene kod J&J vakcine i AstraZeneca Vaxzevria. Vrlo su rijetke (3-9 u milion datih doza). Češće su kod žena u reporduktivnoj dobi. Ukoliko niste sigurni i imate strah – insistirajte na drugoj vakcini.

Moguće je primiti i kineske inaktivne vakcine koje imaju najmanje nuspojava i svakako nemaju nuspojavu tromboze opisanu, ali nešto slabije štite (56% prevencija infekcije od Delta soja, u odnosu na 78% za Pfizer).

Gdje se i kako se vakcinisati / cijepiti u Kantonu Sarajevo?

U Kantonu Sarajevo je zatvoren masovni vakcinalni punkt Zetra krajem oktobra. Zato se prelazi na vakcinaciju u lokalnim domovima zdravlja, koji prema Planu distribucije dobijaju određene količine vakcina protiv COVID-19. Raspitajte se u svom domu zdravlja gdje je vakcinalni punkt.

U subotu i nedjelju, 6. i 7. novembra 2021. od 10 do 14h, u prizemlju Tržnog centra SSCC je postavljen punkt za vakcinaciju. Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo organizira akciju ,,Vakcinacija prema građanima”. Dostupne vakcine su Pfizer, Moderna i Sinopharm. Drugi vikend novembra, u Sarajevu će biti akcija vakcinacije u TC Bingo i SCC.

Drugi gradovi FBiH i Republika Srpska

U drugim gradovima Federacije BiH, gdje nije bilo punktova za masovnu vakcinaciju poput Zetre, vakcinacija se vrši po domovima zdravlja. Ne treba nikakva uputnica, samo dođete na vakcinalni punkt.

Vakcinacija se vrši i za neosigurana lica, poput freelancera. Postoji čak i mogućnost vakcinacije starijih tinejdžera na molbu i uz saglasnost roditelja i to isključivo Pfizer vakcinom.

U Republici Srpskoj se također nastavlja vakcinacija građana i to u Banjaluci je jedna ambulanta pretvorena u vakcinalni punkt, a postoji i vakcinalni punkt u UKC RS i također na Institutu za javno zdravstvo RS. Za ostale gradove u Republici Srpskoj, vakcinacija se vrši u domu zdravlja ili regionalnom centru instituta. Pitajte u svom lokalnom domu zdravlja začno za vaše mjesto.

Osigurani ili neosigurani – potražite svoj dom zdravlja i na trijažnom punktu ili kartoteci pitajte gdje se nalazi punk za COVID-19 vakcinaciju.

Za sada se nude vakcine Pfizer, Moderna, Sinopharm (prve doze, revakcinacija, treća doza Pfizer za imunokompromitovane, prema preporuci ljekara), revakcinacija Astrazeneca.

Uskoro se očekuje doalzak i jednodozne Johnson&Johnson (Janssen, J&J) vakcine.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” i blog Quantum of Science. Tekstove moguće preuzimati besplatno, uz navođenje izvora i link na izvor.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.