Johnson&Johnson vakcina (Janssen, J&J, Ad26.COV2.S), se zasniva na adenovirusnom vektoru serotip 26, istom onom na kojem se zasniva prva komponenta ruske vakcine Sputnjik V (Sputnik V). Radi se o tehnologiji na kojoj je zasnovana i AstraZeneca vakcina, a koju zovemo adenovirusni vektor.

Ukratko – u bezopasni adenovirus ubaci se gen za protein šiljka (Spike) virusa SARS-CoV-2 i onda adenovirus služi kao dostavljač ovog gena u naše stanice/ćelije. Tu se proizvodi Spike protein kojeg onda naš imunološki sistem prepoznaje kao “uljeza” i počne stvarati antitijela da ga neutrališe. Sam dostavljač – adenovirus – ne može se replicirati jer je gen za Spike ubačen u E- gen, koji omogućava replikaciju – zapravo je taj virus inaktiviran. Više o adenovirusnim vakcinama i ovim procesima pročitajte ovdje.

Za razliku od Sputnjik V i AstraZeneca Vaxzevria, ova vakcina se daje u jednoj dozi. Proizvođač je potom zatražio odobrenje za drugu, booster dozu.

Prosječna efikasnost ove vakcine date u samo jednoj dozi je 66%, a efikasnost u različitim grupama ispitanika se kreće od 57 do 72%. Najmanja efikasnost (57%) je u grupama ispitanika iz Južnoafričke Republike gdje zabilježena nova varijanta virusa i ima dosta osoba koje su HIV pozitivne. Studija na 44 000 osoba je pokazala djelotvornost od 72% kod osoba u SAD. Djelotvornost ove vakcine u preveniranju težih oblika COVID-19 iznosila je 85%.

Međutim, dodatnaistraživanja su pokazala efikasnost ove vakcina i na varijante virusa koje izazivaju zabrinutost (Alfa, Beta, Gamma, Delta) i samo vrlo mali pad neutralizacijskog titra na Delta, što je odlično. Ovo su podaci na kulturama stanica, in vitro, ali nagovijestili su dobru efikasnost J&J vakcine i na nove sojeve. Naravno, ovdje treba istaći da efikasnost svih vakcina protiv COVID19 opada s vremenom i treba biti oprezan te razumjeti da će biti potrebna docjepivanja.

Johnson&Johnson vakcina ne sadrži jaja, penicilin, lateks niti prezervative i osobe koje imaju alergiju na neke od ovih tvari je mogu primiti.

Sastojci vakcine

Rekombinirani, za replikaciju nesposobni adenovirus serotipa 26 koji eksprimira SARS-CoV-2 Spike protein, limunska kiselina monohidrat, trinatrijev citrat dihidrat, etanol, 2-hidroksipropil-β-ciklodekstrin (HBCD), polisorbat-80, natrijum hlorid.

Polisorbat-80 za neke osobe, rijetko, može biti alergen. Hidroksipropil-β-ciklodekstrin povećava topivost lijeka/vakcine i povećava njegovu stabilnost. Neškodljiv je.

Ponovimo i da Spike protein ne oštećuje organe.

Nuspojave

Uobičajene i česte nuspojave nakon ove vakcine uključuju bol na mjestu uboda i otok, umor, bol u mišićima, groznicu i glavobolju. U kliničkim studijama nisu zabilježene teže nuspojave, ali s masovnom vakcinacijom došlo je do pojaverijetkih slučajeva tromboza nakon ove vakcine, sličnih onima opisanih kod AstraZeneca, o čemu smo više pisali ovdje.

Kako se daje Johnson&Johnson vakcina

J&J vakcina se daje injekcijom u mišić nadlaktice.

Čuvanje

Ova vakcina se može skladištiti ili u zamrzivaču na -20 oC dvije godine ili u hladnjaku na +4 oC tri mjeseca.

Podaci su pokazali da su humoralni i odgovori T-stanica – uključujući CD8 + T-stanice koje traže i uništavaju zaražene stanice – bili postojani tokom ispitivanog osmomjesečnog vremenskog okvira za ovu vakcinu. Također, pokazalo se i da je ova vakcina efikasna i na Delta varijantu.

Za sada, ova vakcina još nije dostupna u Bosni i Hercegovina, ali se daje u EU. Od oktobra 2021. Zavod za javno zdravstvo FBiH preporučuje i ovu vakcinu za imunizaciju protiv COVID19.

Reference:

  1. Alter, G., Yu, J., Liu, J. et al. Immunogenicity of Ad26.COV2.S vaccine against SARS-CoV-2 variants in humansNature (2021).

2. Sadoff, Jerry & Gars, Mathieu & Schuitemaker, Hanneke & Scheper, Gert. (2021). Safety and Efficacy of Single-Dose Ad26.COV2.S Vaccine against Covid-19. New England Journal of Medicine (2021).

3. https://www.zzjzfbih.ba/wp-content/uploads/2021/10/Privremene-dodatne-preporuke-Stru%C4%8Dnog-savjetodavnog-tijela-za-imunizaciju-Federalnog-ministarstva-zdravstva.pdf

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović. Tekstovi se mogu prenositi besplatno – integralno ili dijelovi – ali samo uz naznaku izvora i link na izvorni tekst.