Da, polisorbat 80 je zaista sastojak nekih vakcina  poput bOPV, a sadrže ga i neke DTaP-IPV-HiB vakcine, zatim AstraZeneca i Sputnjik V vakcine protiv COVID-19 te neke vakcine protiv gripe. Može se naći pod različitim imenima npr. Tween 80, Canarcel itd.

Izgledom je žuta, gusta tekućina, a sastavom je derivat sorbitana (smjesa koja je derivirana od sorbitola) i oleinske kiseline (masna kiselina koja je prirodni sastojaka nekih masti i ulja, primjerice, maslinovog ulja).

Ovo organsko jedinjenje služi kao emulgator, odnosno služi da ujednači smjese, stabilizira ih i određenoj hrani, poput sladoleda, da glatku teksturu. Emulgatori su supstance pomoću kojih ujedinjujemo masnoće, tvari koje se otapaju u vodi i vodu. Da nije tih tvari, majoneza, čokolada, sladoled i mnoge druge stvari bi možda bile ukusne, ali ne bi izgledale onako lijepo.

Upravo tu stabilizaciju smjese emulgatori rade i u vakcinama, a jedna od tvari koja se koristi za to je polisorbat 80. Osim u vakcinama, dodaje se u sapune, kozmetiku, vodice za ispiranje usta…

Porcija sladoleda (1/2 zdjele – ok, vi možda pojedete više sladoleda) može sadržavati oko 170.000 mikrograma polisorbata 80. U dozi vakcine ga ima znatno manje oko 25-50 mikrograma, u ovisnosti od vakcine.

Polisorbat 80: sigurnost

Ovaj sastojak ne izaziva neplodnost, niti slabi imunološki sistem. Također nije ni kancerogen. U vakcinama se pomoćno sastojci nalaze u tako malim dozama da ne bi smjeli izazvati zabrinutost, a većina ih se nalazi i u drugim proizvodima.

Rađene su kliničke studije ima li značajnijih razlika između djece koja su primala pneumokoknu vakcinu koja je sadržavala polisorbat 80 i pneumokoknu vakcinu bez sastojka polisorbat 80. Utvrđeno je da polisorbat 80 nije utjecao ni na imunogeničnost vakcine niti na njenu sigurnost u komparaciji sa vakcinama koje nisu imale ovaj sastojak.

Čak ni stranice koje se obrušavaju na aditive nisu našle ništa loše o ovom sastojku, bez obzira na naslov tih članaka.