Prve vakcine protiv COVID-19, sistemske bolesti koja nastaje usljed infekcije virusom SARS-CoV-2, razvijene su za nešto manje od godinu dana. Sada se dosta ljudi brine možemo li vjerovati ovakvim vakcinama, kada se zna da su za razvoj vakcina u prošlosti bile potrebne godine, pa čak i decenije. Kako su vakcine protiv COVID-19 razvijene ovako brzo?

Kako su vakcine protiv COVID-19 razvijene ovako brzo – evo razloga za to:

  1. Udružena je velika količina resursa i znanja
  2. Mnogo kompanija i naučnih instituta je krenulo u razvoj vakcina – normalno, kada se razvija neka vakcina, to radi svega par kompanija ili instituta. Ovaj put, njih stotine je bilo uključeno
  3. Tehnologija za razvoj nekih vakcina, pa čak i ovih novih platformi poput RNK i adenovirusnih vakcina je već postojala, što znači da se nije krenulo od nule
  4. Naučni časopisi su omogućili da razmjena saznanja o virusu i infekcije bude dostupna svima, bez obzira na to da li neko ima pretplatu na taj naučni časopis
  5. Struktura Spike (S) proteina i njegova genetička sekvenca su “dešifrovane” već na samom početku pandemije. Ovo je protein ključan za razvoj vakcina, jer je on glavni antigen koji pokreće imunološki odgovor našeg organizma
  6. Niz zemalja je uradio karakterizaciju i izolaciju virusa SARS-CoV-2 te sekvenciranje njegovog genoma, što je također važno za razvoj vakcina
  7. Mnogo novca je upumpano u razvoj vakcina
  8. Ubrzani su administrativni koraci i ponšto skraćena dužina kliničkih ispitivanja tamo gdje su mogli biti ubrzani, ali opet ne navrat-nanos.
Kako su vakcine protiv COVID-19 razvijene ovako brzo?
Vakcine jesu razvijene brzo, ali nisu nabrzaka i ne trebamo brinuti zbog toga što su razvijene tako brzo. Trebamo na tome biti zahvalni.

Vakcine se baziraju na različitim tehnologijama i jednako su ispitivane

Ove vakcine su naša najbolja šansa za izvlačenje iz pandemije. One vakcine koje su trenutno odobrene u SAD, UK i EU su se pokazale dovoljno efikasnim i sigurnim za korištenje. Prošle su stroge regulacije i odluke za odobrenje nisu date tek tako.

Do juna 2022. na svijetu je dato 4.73 milijarde doza ovih vakcina i nije zapaženo povećavanje broja slučajeva ozbiljnih nuspojava.

Neke od ovih vakcine se baziraju na RNK, neke na virusnom vektoru, neke na inaktiviranom virusu ili proteinskoj podjedinici. O RNK i adenovirusnim vakcinama pročitajte ovdje.

O tome šta su odobrenja za hitnu upotrebu više pročitajte ovdje.

WHO o tome kako su razvijene vakcine protiv COVID-19 i kako se inače razvijaju vakcine:

Više objašnjenja o ovome kako su vakcine razvijene ovako brzo i da li je to razlog za zabrinutost možete pročitati u tekstu na Glasu Amerike.

Još na ovu temu pisano je na Index.hr

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”.

Poster kreiran u okviru saradnje Društva ,,Nauka i svijet” i platforme Raskrinkavanje.ba/Zašto ne?

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti.