Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) dozvolila je odobrila vakcine protiv COVID-19 koju su zajednički napravili kompanije Pfizer i Biontech za upotrebu kod djece uzrasta o 5 do 11 godina, čime je to postala prva vakcina odobrena za malu djecu u SAD. Već ranije, Pfizer vakcina Comirnaty i Moderna SpikeVax su odobrene ua opotrebu kod starije djece i adolescenata 12 godina i više. U početku, Pfizer vakcina je bila odobrena za 16+ a Moderna za 18+ populaciju.

Pfizer je saopštio da će početi da šalje pedijatrijske doze vakcina apotekama već u subotu. Očekuje se da će ova odluka regulatora omogućiti da vakcina bude dostupna za 28 miliona djece u SAD, od kojih mnoga ove godine ponovo pohađaju časove u školama. Čeka se odluka EMA o odobrenju ove vakcine za djecu 5-11 godina.

Ekspertska komisija FDA glasala je u utorak ubjedljivom većinom (18 glasova, 17 za, jedan uzdržan) da odobri vakcinu za upotrebu kod djece od 5 do 11 godina. FDA je saopštila odluku o odobrenju 29. 10. 2021. Članovi komisije takođe su naveli da bi manja doza (FDA je odobrio dozu od 10 mikrograma, tri puta manju od one za djecu koja imaju 12 godina i starije) mogla pomoći kod nekih od rijetkih neželjenih efekata.

Ovo bi odobrenje moglo umnogome pomoći normalizaciji nastave.

Savjetodavna komisija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastaće se sljedeće nedelje da iznese svoje preporuke o imunizaciji. Direktor CDC donosi konačnu odluku.

Efikasnost Pfizer vakcine za djecu

Pfizer i Biontech naveli su da je njihova vakcina za djecu pokazala efikasnost od 90.7% u zaštiti od SARS-CoV-2., u kliničkom istraživanju u kome su učestvovala djeca stara između 5 i 11 godina.

Dok su slučajevi djece koja su se ozbiljno razboljela ili preminula od COVID-19 relativno rijetki u poređenju sa odraslim, neka djeca razvijaju komplikacije zbog virusa, MIS-C sindrom. Također, infekcije među nevakcinisanom djecom su porasle zbog prenošenja Delta varijante koronavirusa.

Vakcina Pfizer/Biontech za djecu staru od 12 do 15 godina je dozvoljena u maju, dok je prošlog decembra dobila dozvolu za one starije od 16 godina.

Eksperti su u svojoj analizi posebno obratili pažnju na stopu upale srčanog mišića, odnosno miokarditisa, stanja koje je dovedeno u vezu sa vakcinama posebno kod mladih muškaraca.

Još o ovoj temi:

Šta treba znati o Comirnaty Pfizer za djecu od 5 do 11 godina?

Vakcinacija djece i adolescenata protiv COVID-19 kao kamen spoticanja

Vakcine ne izazivaju sterilitet

Vakcinacija djece protiv COVID-19

Miokarditis i perikarditis kao vrlo rijetke nuspojave COVID-19 vakcina: korist od vakcinacije nadmašuje rizik

FDA: Koristi od vakcinacije djece protiv Covida značajno prevazilaze rizike

https://www.goodmorningamerica.com/wellness/story/covid-19-vaccines-kids-77505555