Pfizer-BioNTech podnijeli su zahtjev EMA za odobrenje njihove vakcine protiv COVID-19 koje će se proširiti i na djecu od 12 do 15 godina, što bi mladim i manje rizičnim populacijama u Evropi moglo omogućiti da se zaštite i da se provodi vakcinacija djece protiv COVID-19. Ta vakcina je za sada odobrena za upotrebu za osobe od 16 godina i starije.

Dok većina djece ne iskusi ozbiljne posljedice Covida-19, vakcina pomaže da se zaštite njihovi prijatelji ili članovi porodica koji možda imaju veći rizik da razviju komplikacije. Stoga je vakcinacija i dobnih skupina ispod 16 godina (Pfizer) jako važna (odnosno ispod 18 godina za druge vakcine).

Pfizer Comirnaty vakcina za djecu i tinejdžere

U saopštenju ove kompanije su izjavile da se njihovo podnošenje Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) temelji na naprednoj studiji na 2260 tinejdžera 12-16 godina starosti, koja je pokazala da je njihova vakcina protiv COVID-19 sigurna i efikasna i za ovu dobnu grupu. Djeca – tinejdžeri će se nastaviti nadzirati radi dugoročne zaštite i sigurnosti još dvije godine. Doza za ovu grupu je ista kao kod odraslih.

31. marta Pfizer (Fajzer) je izašao sa saopštenjem rezultata studije efikasnosti Comirnaty vakcine na osobama 12-16 godina koja je pokazala kako ova vakcina pruža jak imunuloški odgovor i stvaranje antitijela kod ove dobne grupe. U toku su i studije efikasnosti i sigurnosti Comirnaty (BNT162b2) vakcine/cjepiva na djeci od 6 mjeseci do 11 godina. Rezultati studije na još mlađoj djeci bi mogli da budu raspoloživi od septembra.

Kada bi počela vakcinacija djece protiv COVID-19 (tinejdžera)?

Vakcina se također dobro podnosi i nuspojave su uopšteno u skladu sa onima primijećenim kod osoba starim od 16 do 25 godina, saopštili su iz dvije kompanije. Djeca koja su učestvovala u ispitivanju vakcine imala su sporedne efekte slične odraslima – bol, groznicu i zamor, posebno poslije druge doze

Očekuje se da će vakcinacija osoba mlađih od 16 godina krenuti najesen.

9. aprila, BioNTech i Pfizer zatražili su od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da se njihovo odobrenje za hitnu upotrebu lijekove također proširi na djecu od 12 do 15 godina.

Sedmicu dana kasnije, Health Canada potvrdio je da je primio zahtjev od tvrtke Pfizer-BioNTech za proširenje primjene cjepiva protiv COVID-19 kod osoba starijih od 12 godina.

“U Evropi, proces odobrenja bi trebalo da traje između četiri i šest nedjelja”, rekao je suosnivač i direktor firme BioNTech, Ugur Sahin, za njemačkI časopis Der Spiegel.

Update: Kanada je prva zemlja koja je dozvolila upotrebu Pfizerove vakcine kod djece starije od 12 godina 5. maja 2021.

Američka Agencija za hranu i lijekova (FDA) je odobrila proširenje hitne upotrebe Pfizer-BioNTech vakcine protiv COVID-19 Comirnaty za adolescente uzrasta 12-15 godina 10. maja 2021.

I vakcina Moderna se pokazala efikasnom za djecu od 12 godina.

U istraživanju te kompanije učestvovalo je više od 3.700 djece uzrasta od 12 do 17 godina. Prema preliminarnim rezultatima, vakcina je izazvala iste znakove imunološke zaštite kod djece, kao što je to slučaj sa odraslima, te iste privremene nuspojave – bol u rukama, glavobolju i umor.

Među onima koji su dobili dvije doze Modernine vakcine nije bilo zaraza, u poređenju sa četiri slučaja kod djece koja su dobila placebo. Kompanija je u saopštenju navela da je vakcina 93 odsto efikasna dvije nedjelje poslije primanja prve doze navodi Glas Amerike.

28.5. 2021. Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je upotrebu Pfizer vakcine za djecu u dobi od 12 do 15 godina.

11. 6. 2021. je objavljeno kako je Kina dozvolila upotrebu inaktivne Sinopharm vakcine za djecu i tinejdžere uzrasta 3-17 godina.

vakcinacija djece protiv COVID-19