Ovo bi trebalo da se zna bez posebnog naglašavanja: ako imate COVID-19 infekciju ne možete se vakcinisati bez obzira što ste dobili termin koji je pao baš u vrijeme kada ste pozitivni. Pozitivan nalaz antigenskog ili PCR testa znači da trebate biti kući u izolaciji. Nemojte dovoditi druge u opasnost!

Kada vam prođe izolacija, možete ponovo tražiti termin za vakcinaciju (recimo, prijaviti se na aplikaciju tamo gdje postoji aplikacija).

Ako se sumnja na COVID-19 infekciju, i trebate da uradite test ili ste uradili test – molimo da ne idete na vakcinaciju, bez obzira što ste dobili termin. Moramo biti odgovorni. Obrazložite svom ljekaru zašto nećete doći na termin, sačekajte rezultate testa. Vjerujemo da ćete jako brzo po negativnom testu ili izlasku iz izolacije dobiti novi termin.

Nakon prebolijevanja COVID-19 i prestanka simptoma možete čekati neko vrijeme (oko 90 dana) da primite vakcinu – jer se smatra da toliko dugo imate sigurno antitijela ili – MOŽETE ODMAH PRIMITI COVID-19 vakcinu.

Odluka ovisi o vama i o tome kakva je dostupnost vakcina – ako ih nema dovoljno, onda se sistem opredjeljuje da štiti one koji nisu preboljeli, jer nikako nemaju antitijela. U slučaju bolje dostupnosti vakcina, onda se i oni koji su netom preboljeli mogu cijepiti.

Autor teksta: Jelena Kalinić, naučni novinar i komunikator. Stranicu Vakcine.ba vodi Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet”.