Kako umiriti bebu na vakcinaciji: šta možete vi kao roditelji učiniti da olakšate vašoj bebi primanje vakcine? Znamo da je imunizacija važna, ali da je to ipak trenutak koji malo boli. Vakcinacija beba i male djece može biti nezgodna, jer beba ne razumije što se dešava i vi je ne možete utješiti riječima. Dakle, koje su to preporuke, šta MOŽETE I TREBATE URADITI: kako umiriti bebu na vakcinaciji?

-glasom: bebi je potrebno da čuje vaš glas, da ste tu

-dodirom: držite bebu da vas može osjetiti, u nekom udobnom položaju

-ako dojite dijete, podojite ga/ju u toku i nakon vakcinacije

-odvlačite pažnju djeteta pomoću igračaka ili pjevajući.

Zdravstveni radnici koji administriraju vakcinu djeci ovog uzrasta – pedijaar ili sestra mogu učiniti sljedeće:

-koristiti neutralne riječi, bez spominjanja vakcine

-pratite reakcije djeteta

-ako morate dati nekoliko vakcina isti dan istom djetetu, dajte prvo najmanje bolnu, pa onda onu koja boli ili pecka (vakcine sa adjunvantima obično više bole i peku)

-odvlačite pažnju djeteta (igračke, prostor za vakcinaciju, “zamajavanje”)

preuzeto sa FB stranice WHO: https://www.facebook.com/WHO/photos/a.167668209945237/2714396128605753/?type=3&theater

Morate razumjeti da beba u tom trenutku ne shvata šta se dešava, i bebe i mala djeca mogu postati razdražljivi i plakati. Važno je da djetetu ne prenesete svoju nervozu i da se malo dijete ne boji unaprijed vakcine kao da je to nešto najstrašnije u životu. Dojenje male bebe u toku i nakon vakcinacije je od velike pomoći.

Isto tako sam izgled pedijatrijske ordinacije, pristup ljekara i medicinskog osoblja mnogo znači da se stra i nervoza umanje te da vakcinacija ne bude neko stresno i strašno iskutvo. Pričajte afirmativno i ohrabrujuće s djetetom ako je nešto veće, o vakcinaciji. Veće dijete nagraditi nakon vakcinacije.

Vakcine.ba team, Jelena Kalinić, naučni novinar, biolog