Sve vakcine /cjepiva protiv COVID-19, infekcije u narodu poznate kao “korona”, daju se intramuskularno (IM). To znači da se daju u mišić. Najbolje mjesto za davanje vacina u mišić je deltoidni mišić nadlaktice, dakle, vakcina se prima u rame. Veoma je bitno opustiti ruku, tj. mišić nadlaktice prilikom davanja, kako bi vakcina išla baš u mišić, a ne pod kožu ili u kožu.

Više o načinima davanja vakcina pročitajte ovdje.

Opustiti ruku za vrijeme vakcinacije/cijepljenja- veoma bitno

To je jako bitno radi osiguravanja dobre raspodjele vakcine i manje nuspojava.

Jednom kada se vakcina ubrizga u mišić, antigen ili nosač genetičke poruke za antigen (nanočestica s RNK ili adenovirusi) se adsorbuju na površinu ćelija i vežu za membranu ćelija i onda ulaze u njih. Onda se događa proces stvaranja antigena (S protein u slučaju COVID-19 vakcina Pfizer, Moderna, Astrazeneca-Vaxzevria, Sputnjik V i J&J) i pokretanje imunološke reakcije.

Ako se vakcina ne ubrizga u mišić, nego u potkožno tkivo, onda će se antigen (ili genetička informacija za antigen u slučaju mnogih COVID-19 vakcina) osloboditi u potkožno masno tkivo. To će dovesti do slabe mobilizacije aktivne tvari u vakcini, procesiranja antigena i na kraju rezultovati slabim odgovorom na vakcinu, možda i izostankom odgovora(1).

Opuštanje mišića čini da nam primanje vakcine bude manje bolno, sigurnije i da imamo manje nuspojava poput lokalne boli. Vakcine koje se daju intramuskularno daju se okomito.

Zato – ne zaboravite opustiti ruku i nemojte biti nervozni prilikom primanja vakcine protiv COVID19 /cjepiva protiv COVID-19.

Dosta ljudi se boji igle, iako su igle za ove vakcine jako tanke. To doprinosi nervozi i stezanju mišića. Probajte se opustiti i misliti na nešto drugo dok se spremate za proceduru i tokom administracije vakcine.

Na vakcinaciju idite u majici kratkih rukava, kako bi vam bilo lakše da se skinete. Napomenite zdravstvenom radniku jeste li ljevak ili dešnjak, te uzimate li antikoagulantnu terapiju. Recite i ako patite od neke trombofilije. U slučaju da imate istoriju ozbiljnih alergija poput anafilaksije na lijekove dobivene iglom, razgovarajte s ljekarom i planirajte da ćete biti kao mjeru predostrožnosti zadržani 30 minuta na posmatranju po vakcinaciji/cijepljenju.

Reference:

  1. Zuckerman JN. The importance of injecting vaccines into muscle. Different patients need different needle sizesBMJ. 2000;321(7271):1237-1238.

Preuzimanje sadržaja dozvoljeno uz navođenje izvora i linka.

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti.

Izvor vektorske ilustracije: Icons made by Freepik from www.flaticon.com