Sukroza ili saharoza nije ništa drugo nego obični šećer. Da, to je onaj isti koji koristimo da zasladimo kafu i za kolače. Pitate se šta će šećer u vakcinama?

To je molekula formule C12H22O11 koja se u suštini sastoji od jedne molekule fruktoze i jedne molekule glukoze, pa spada u disaharide. Sukroza spada u pomoćne tvari vakcina.

Ne sadrže sve vakcine ovaj sastojak, ali novija generacija vakcina kakve su one bazirane na RNK ili adenovirusne vakcina sadrže ovaj sastojak. Recimo, AstraZeneca ChAdOx1 nCoV-19 vakcina (sada poznata kao Vaxzevria) te Sputnjik V sadrže saharozu.

Osnovna funkcija koju ima saharoza u vakcinama jeste da stabilizira virusni vektor, tj. služi kao aditiv. Naučnici su zaključili da visoke razine šećera održavaju viruse strukturno netaknutima uglavnom čineći vakcine viskoznijim (1). To ujedino čini i adenovirusne vakcine termostabilnijim (2). Radi se o jeftinom i dostupnom te biološki neškoljivom ekscipijensu koji stabilizira adenovirusne vakcine.

U mRNA (IRNK RNK) vakcinama kakva je Pfizerov-BioNTech Comirnaty, sukroza/saharoza u sastavu vakcina služi kao krioprotektant (3), odnosno štiti od smrzavanja.

Osobe koje boluju od dijabetesa ne trebaju nipošto izbjegavati vakcine koje sadrže saharozu. Količina saharoze u vakcinama je zanemarljiva i neće utjecati na organizam (4). Vakcine odobrene u EU su testirane i na osobama s dijabetesom.

Osobe koje boluju od dijabetesa su svakako prioritet pri vakcinisanju protiv COVID-19 jer su u rizičnoj grupi.

Reference:

  1. Pelliccia, M., Andreozzi, P., Paulose, J. et al. Additives for vaccine storage to improve thermal stability of adenoviruses from hours to months. Nat Commun 7, 13520 (2016).
  2. Stewart M, Ward SJ, Drew J. Use of adenovirus as a model system to illustrate a simple method using standard equipment and inexpensive excipients to remove live virus dependence on the cold-chain. Vaccine. 2014 May;32(24):2931-2938.
  3. Buschmann MD, Carrasco MJ, Alishetty S, Paige M, Alameh MG, Weissman D. Nanomaterial Delivery Systems for mRNA Vaccines. Vaccines (Basel). 2021 Jan 19;9(1):65
  4. https://www.diabetes.org.uk/about_us/news/coronavirus-vaccines#made

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović