Novo istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virginiji govori o dobrobitima revakcine – bustera (booster doze) za COVID-19. Nova otkrića bacaju svjetlo na to kako dodatne doze mRNA – i Pfizer i Moderna – utječu na trajnost antitijela na COVID-19. Pojačivač – buster (booster), djeluje tako da daje dugotrajnija antitijela za sve primatelje, čak i one koji su se oporavili od infekcije COVID-19.

Naučnici su pratili razine antitijela nakon docjepljivanja kod 117 zaposlenika univerziteta i uporedili te rezultate s razinama uočenim kod 228 volontera nakon primarne serije vakcina. Razine antitijela jedna sedmica do 31 dan nakon primarne serije i revakcine bile su slične, ali su pojačana antitijela ostala duže bez obzira na to je li osoba imala COVID-19.

Istraživači su svoja najnovija otkrića objavili u časopisu Annals of Allergy, Asthma & Immunology.

Razine antitijela prirodno opadaju s vremenom nakon infekcije ili nakon imunizacije, ali se smatra da su više razine više zaštitne. Stoga bi se očekivalo da će dugotrajnija antitijela pružiti održiviji imunitet protiv teške bolesti COVID-19.

Trajnost antitijela

Naučnici su otkrili da su se antitijela koja je generisao Moderna buster (booster doza) pokazala dugotrajnijim od onih koje je generisao Pfizer. Modernine razine antitijela premašile su Pfizerove do pet mjeseci, na kraju razdoblja studije. Iako su nalazi bili statistički značajni, autori napominju da oba bustera mRNA vakcina pružaju poboljšane i prilično slične razine zaštite od COVID-19 u nedavno objavljenim velikim epidemiološkim studijama.

Budući da je učestalost infekcija COVID-19 u zajednici bila relativno visoka kada su se davali busteri, autori su također proučavali efekat infekcije COVID-19 na razine antitijela. Nalazi sugeriraju da povećana izdržljivost antitijela uočena nakon docjepljivanja nije objašnjena hibridnim imunitetom.

Prema najnovijim rezultatima, mlađi primatelji boostera u početku su imali  više antitijela od starijih primatelja, ali ta je razlika s vremenom nestala.

Još: Revakcinacija: zašto je za neke vakcine potreban buster?

Ponavljana vakcinacija busterima protiv COVID-19 ne čini da budete skloniji na nove varijante SARS-CoV-2

Reference:

  1. Ailsworth SM, Keshavarz B, Richards NE, Workman LJ, Murphy DD, Nelson MR, Platts-Mills TAE, Wilson JM. Enhanced SARS-CoV-2 IgG durability following COVID-19 mRNA booster vaccination and comparison of BNT162b2 with mRNA-1273. Ann Allergy Asthma Immunol. 2022 Oct 11:S1081-1206(22)01829-4. doi: 10.1016/j.anai.2022.10.003. Epub ahead of print. PMID: 36241020; PMCID: PMC9553965.

Prevela i prilagodila: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Scienceposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

buster doze, booster, revakcina, buster COVID-19