Američke zdravstvene agencije poslale su pismo glavnom hirurgu iz Floride, Josephu Ladapu, debunkajući neke njegove tvrdnje o vakcinama. Oni su upozorili da su njegove tvrdnje o rizicima od vakcina protiv COVID-19 štetne za javnost. Joseph Ladapo je u javnosti više puta iznosio tvrdnje protiv vakcina. Također je promovisao tretmane za COVID-19 koji nisu bazirani na nauci i dokazima.

Pismo su uputili Uprava za hranu i lijekove (FDA) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). To je odgovor na pismo koje je Ladapo napisao agencijama, izražavajući zabrinutost zbog onoga što je nazvao “štetnim učincima” mRNA vakcina protiv COVID-19.

Ladapo je 2022. objavio smjernice koje ne preporučuju vakcinaciju protiv COVID-19 za zdravu djecu. To je u suprotnosti s čelnicima saveznog javnog zdravstva čiji savjeti kažu da bi sva djeca trebala dobiti ove vakcine.

Preporučio i da muškarci u dobi 18-39 godina ne primaju mRNA vakcine protiv COVID-19, tvrdeći da je analiza Ministarstva zdravstva Floride pokazala povećanje od 84% u smrtnim slučajevima povezanim sa srcem. U ssvom pismu CDC-u, Ladapo je pogrešno interpretirao podatke VAERS sistema.

U svom su pismu savezne agencije opovrgle zaključak analize. Oni su kazali kako su kardiovaskularni stručnjaci zaključili da je rizik od moždanog i srčanog udara manji kod ljudi koji su vakcinisani, a ne veći. Rizik miokarditisa i perikarditisa nakon ovih vakcina uistinu postoji posebno kod mlađih muškaraca, ali je rizik od ovih događaja nakon vakcinacije manji nego nakon prebolijevanja.

“Posao dužnosnika javnog zdravstva diljem zemlje je zaštititi živote populacije kojoj služe, osobito ranjivih. Poticanje oklijevanja oko vakcina potkopava ove napore”, stoji u pismu koje su potpisali povjerenik FDA Robert Califf i direktorica CDC-a Rochelle Walensky.

Kako je 24.4. 2023. javio Politico, Joseph Ladapo osobno je izmijenio državnu studiju o vakcinama protiv Covid-19 prošle godine kako bi sugerirao da neke doze predstavljaju znatno veći zdravstveni rizik za mlade muškarce nego što je to utvrdila šira medicinska zajednica, prema nedavno dobivenom dokumentu.

Ladapove promjene, objavljene kao dio zahtjeva za javnu evidenciju, pokazale su da su rizici od srčane smrti ozbiljniji od prethodnih verzija studije. Kasnije je upotrijebio konačni dokument u listopadu kako bi potkrijepio osporene tvrdnje da su vakcinePfizer-BioNTech i Moderna opasna za mlade muškarce.


Novoobjavljeni nacrt studije na osam stranica, koji je dostavio Ministarstvo zdravstva Floride, pokazuje da je u početku navedeno da nije bilo značajnog rizika povezanog s vakcinama protiv Covid-19 za mlade muškarce. Ali “Dr. L’s Edits”, kako je dokument naslovljen, otkriva da je Ladapo zamijenio taj jezik kako bi rekao da su muškarci između 18 i 39 godina pod velikim rizikom od srčanih bolesti zbog dva cjepiva protiv Covida koja koriste mRNA tehnologiju.

Izvor: Guardian Florida surgeon general’s Covid vaccine claims harm public, health agencies say

‘Misinformation’: Biden administration responds to Florida COVID vaccine letter

Florida surgeon general altered key findings in study on Covid-19 vaccine safety

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.