Vakcine nisu savršene. Vakcinisani mogu dobiti COVID-19, pogotovo sada kada je preko 80% slučajeva izazvano omikron varijantom. Ali – imaju manji rizik od hospitalizacija, a pogotovo od teške kliničke slike koja zahtijeva respirator i ECMO aparate.

ECMO je skraćenica za ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju (ekstrakorporalna potpora životu, eng. extracorporeal membrane oxygenation), to je tehnika pružanja produžene srčane i respiratorne podrške osobama čije srce i pluća nisu u mogućnosti osigurati odgovarajuću količinu izmjene plinova.

Dakle, koliko je vakcinisanih hospitalizirano?

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH od 24. januara 2022. godine, u Federaciji BiH od 671 hospitalizirane osobe s podatkom o cijepnom statusu, 503 (74,9%) je necijepljenih i nepotpuno cijepljenih, a 168 (25,1%) potpuno cijepljenih.

Prema Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, procenat vakcinisanih hospitaliziranih pacijenata nije prelazio 20% i uglavnom se radi o osobama koje su ili starije životne dobi, ili imaju hronične bolesti.

Prema Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo od 22.2. 2022. godine (izvor: Bilten vakcinacije 07/22) vakcinalni status među hospitaliziranim pacijentima izgleda ovako:

Procenat hospitalizacija vakcinisanih i nevakcinisanih -šta je sa drugim državama?

Prema podacima iz Slovenije , procenat potpuno vakcinisanih koji su primljeni na jedinice intenzivne njege (ICU) je iznosio oko 22%. Za sedmicu 3.-9. januar, procenat potpuno vakcinisanih na ICU u ovoj zemlji je bio 19.2%.

Procenat hospitaliziranih vakcinisanih u Sloveniji (dakle i onih koji nisu na ICU, ali su bili primljeni u bolnicu zbog simptoma) od 1. marta 2021. do 9 januara 2022. bio je 19.1%. Procenat hospitaliziranih za sedmicu od 3. do 9. marta bio je 23.7%. Posebno ovdje naglašavamo prvu sedmicu januara, jer je to period kada je omikron varijanta sigurno postala dominantna.

Prema izvještavanju Haaretza, u Izraelu, prema podacima Ministarstva zdravstva, samo 14% Izraelaca starijih od 20 godina nije vakcinisano, ali oni čine 45%ozbiljnih slučajeva COVID-a. Brojke su još jasnije kada se ispituje korištenje mjera za spašavanje života kao što su ECMO strojevi i respiratori. „Trenutno postoji 13 vrlo teških slučajeva u kojima su pacijenti na ECMO aparatima – 100 posto tih pacijenata nije vakcinisano”, rekao je prof. Nadav Davidovitch, specijalist zdravstvene politike na Univerzitetu Ben-Gurion za Haaretz 11. januara.

U New Yorku odnos hospitaliziranih vakcinisanih i nevakcinisanih izgleda ovako (izvor je NYC Health):

Miami:

Miami, hospitalizacije vakcinisanih i nevakcinisanih

Kanada – odnos vakcinisani/nevakcinisani u udjelu broja slučajeva, hospitalizacijaa i smrtnim ishodim (izvor: Vlada Kanade)

Švicarska, smrti od COVID-19 u grupama vakcinisanih i nevakcinisanih prema Our world in data:

Prijem u intenzivnu njegu stratificiran prema dobi i statusu cijepljenja u Ujedinjenom Kraljevstvu (brojevi su prikazani na 100.000 ukupnog stanovništva, NE na 100.000 slučajeva). Uključuje podatke od 10.000+ pacijenata koji su primljeni na kritičnu njegu u Ujedinjenom Kraljevstvu između maja i decembra 2021. godine (izvor ICNARC report on COVID-19 in critical care: England, Wales and Northern Ireland,14 January 2022):

SAD, odnos smrtnih slučajeva nevakcinisani/vakcinisani:

Istraživanje objavljeno u oktobru 2021. u Lancet, pokazalo je kako je na delta varijantu vakcina BNT162b2 bila efikasna 93% u sprječavanju hospitalizacija. S omikronom je efikasnost nešto manja, ali i dalje velika da smanji rizik od hospitaizacije.

Portugal u omikron valu, Portugal ima procijepljenost od 90% s dvije doze, a 48% je primilo buster treću dozu:

Posmotrimo i efikasnost buster doza u SAD:

Efikasnost vakcina u zaštiti od infekcija i težih simptoma na omikron varijantu uporedite na linku ovdje:

Sadržaj je kreiran u okviru saradnje Društva “Nauka i svijet” i platforme Raskrinkavanje.ba/UG Zašto ne?

Napisala Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar i komunikator, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening.

  1. Effectiveness of mRNA BNT162b2 COVID-19 vaccine up to 6 months in a large integrated health system in the USA: a retrospective cohort study. Tartof, Sara Y et al. The Lancet, Volume 398, Issue 10309, 1407 – 1416

https://www.mcgill.ca/oss/article/covid-19/hospitalization-rates-confirm-covid-vaccines-benefits