Cijepljenje/vakcinacija roditelja štiti i djecu, zaključak je studije objavljenu 27. januara 2022. u časopisu Science. Tekst preuzet sa FB stranice Cijepljenje/Vakcinacija i dopunjen.

Što možemo učiniti za svoju djecu koja se ne mogu vakcinisati protiv SARS-CoV-2? Odgovor je jednostavan: vakcinisati se!

U studiji iz Science je opisano kako ne trebamo biti samo pasivni promatrači koji će se uzdati u nadnaravne sile i nadati se da će im najmlađe članove obitelji zaobići infekcija. Autori rada su proučavali domaćinstava bez prethodnih infekcija koja se sastoje od dvoje roditelja i nevakcinisane djece procjenjujući učinak roditeljske vakcinacije na rizik od infekcije nevakcinisane djece.

Između juna 2021. i oktobar 2021. Izrael je zahvatio val infekcija kojim je dominirala varijanta delta. Tokom tog razdoblja, autori studije su proučavali 181 307 nevakcinisane djece iz 76 621 različitih domaćinstava i usporedili roditelje cijepljene trećom (buster, dopunskom) dozom s roditeljima koji su primili samo dvije doze najmanje pet mjeseci prije. Studija je procijenila da je jedna vakcinisani roditelj smanjio rizik od infekcije za 20,8%, dok su dva busterovana roditelja smanjila rizik od infekcije za čak 58,1%.

U jednom periodu smanjenje rizika je bilo čak i veće, do pojave delta varijante.

Autori navode:

“Zasebno smo proučavali dva razdoblja – rano razdoblje (17. 01. 2021. – 28. 03. 2021., alfa varijanta, dvije doze naspram onih koji su necijepljeni) i kasno razdoblje (11. 07. 2021. – 30. 09. 2021., delta varijanta, buster doza u odnosu na doze s dvije vakcine). Otkrili smo da je cijepljenje jednog roditelja povezano sa 26,0% i 20,8% smanjenim rizikom, a dva cijepljena roditelja bilo je povezano sa 71,7% odnosno 58,1% smanjenim rizikom, u ranom i kasnom razdoblju. “

Ukratko, rezultati ove studije pokazuju da cijepljenjem roditelji pružaju značajnu zaštitu djeci koja žive u istom kućanstvu.

Ovi rezultati pokazuju važnost povećanja cijepnih obuhvata u populaciji koja ispunjava uvjete za cjepivo kako bi se zaustavilo širenje pandemije SARS-CoV-2 i tako zaštitili oni koji se ne mogu cijepiti.

Pročitajte i: Vakcinacija djece i mladih protiv COVID-19: šta treba znati

Reference:

Hayek S, Shaham G, Ben-Shlomo Y, Kepten E, Dagan N, Nevo D, Lipsitch M, Reis BY, Balicer RD, Barda N. Indirect protection of children from SARS-CoV-2 infection through parental vaccination. Science. 2022 Jan 27

Napisala: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar i komunikator, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening.

vakcinacija roditelja kao zaštita djece od COVID-19