Ethan Lindenberger, frustriran dugogodišnjim antivakcinalnim stavom svoje majke, pokazao je neslaganje sa njenim stavom na Redditu. Tinejdžeru iz Norwalk-a, Savezna država Ohio, bio je potreban savjet, kako je rekao, kako da se cijepi protiv zaraznih bolesti, ali i protiv dogmi njegove porodice. Lindenberger je objasnio da je sa 18 godina bio dovoljno star da samostalno odlučuje i htio je da se vakciniše. Ali nije znao kako.

Šta se događa?


„Sada vi vidite djecu koja postaju punoljetna, koja se probijaju iza oblaka dezinformacija,“ dodala je Winnike za Washington Post u ponedjeljak.


„Zbog njihovih uvjerenja nikada nisam bio vakcinisan protiv bilo koje bolesti, Bog zna kako sam još živ,“ napisao je Lindenberger nekoliko dana prije Dana zahvalnosti. Kako antivakcinalni pokreti i dalje postaju sve brojniji u jeku epidemija preventabilnih bolesti, pametni tinejdžeri koji koriste Internet u svrhu kontrolisanja svog zdravlja, provjeravaju odluke svojih roditelja i tako traže tretmane na vlastitu ruku kako bi prkosili svojim porodicama.


„Ova generacija nevakcinisane djece koja su postala punoljetna, povjerovala je naučne činjenice i želi se zaštititi,“ rekla je Allison Winnike, predsjednica i izvršna direktorica neprofitne organizacije za imunizaciju. Antivakcinalni sentiment se proširio nakon objavljivanja jedne studije iz 1998. godine (Wakefieldova studija), koja je sada odbačena, a koja je pokušala povezati neke vakcine sa autizmom, rekla je Winnike.

Ta transformacija, slično kao i širenje strahova od vakcinacije, dogodila se na internetu. Najmanje tri tinejdžera iz različitih država nedavno su rekli na Redditu da imaju zajednički problem: njihovi roditelji se čvrsto protive vakcinaciji te oni se boje za svoje zdravlje ako ništa ne poduzmu.

Ethan Lindenberger
Ethan Lindenberger

Lindenbergerov post je privukao više od 1.200 komentara, uključujući i jedan od osobe koja se identificirala kao medicinska sestra i pružila detaljne informacije o zdravstvenom sistemu.

Čitao naučne radove


Za Lindenbergera napetost oko vakcina počela je prije nekoliko godina nakon što je počeo primjećivati da njegova majka objavljuje antivakcinalne video snimke na društvenim mrežama, izjavio je on za The Washington Post u nedjelju. Njegovi prijatelji su se vakcinisali. Šta se onda dešavalo u njegovoj kući?


Lindenberger je čitao naučne radove i časopise. Pozvao je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), nadajući se da će njegova majka popustiti i vakcinisati kako njega, tako i njegovo četiri mlađe braće i sestara, starih 16, 14, 5 i 2 godine.

„Provjerio sam to; bilo je jasno da postoji mnogo više dokaza koji govore u prilog vakcinisanju,“ rekao je on.
Njegova se majka, Jill Wheeler, odupirala; ona je tvrdila da su vakcine rizične za zdravlje. Wheeler je naljutilo to što se mladić želi vakcinisati. „Bilo je to kao da on pljuje po meni, govorio je “Ti ništa ne znaš ništa, ne vjerujem ti ništa. Ne znate o čemu pričate. Napravili ste lošu odluku i ja ću je popraviti,“ rekla Wheeler.


Wheeler nije odgovorila na zahtjev za komentar od strane „The Washington Post“.


Različiti zakoni Saveznih država određuju to kako maloljetnici mogu ostvariti vlastite medicinske interese. Većina država ne dozvoljava nikome mlađem od 18 godina da se bavi medicinskom zaštitom bez odobrenja staratelja, uključujući vakcinaciju, kaže Winnike.


U Saveznoj državi Ohio i 16 drugih država roditelji mogu izabrati da ne vakcinišu svoju djecu iz raznih ubjeđenja. Sve osim tri države dozvoljavaju izuzeće po vjerskim osnovama. Krajem prošle godine, Lindenberger, sada srednjoškolac, povjerio se pastoru koji je sugerirao da je zakonski slobodan da donosi vlastite odluke.

1.decembra je otišao u Dom zdravlja u Norwalku u Ohiju i primio koktel vakcina za hepatitis A, hepatitis B, gripu i HPV. Prema zdravstvenom kartonu primio je vakcine za tetanus i hepatitis B kada je imao dvije
godine, ali Wheeler je rekla da je primio tetanus nakon što se slučajno sam posjekao. Kako ona kaže, druga vakcina je greškom navedena u papirima.


Lindenberger je rekao da je vidio sve žučniju diskusiju na internetu o tinejdžerima koji su ohrabreni da donose vlastite odluke o zdravlju i vakcinišu se.
U Washingtonu, maloljetni tinejdžer je u januaru napisao da njegova majka ne dozvoljava vakcinaciju.
„Ja, kao i moja braća i sestre, podržavamo mišljenje da su vakcine javno zdravstveno pitanje i lična odgovornost u korist stanovništva, a ne pravo koje možete opozvati od svoje djece,“ napisao je tinejdžer.


Washington je postao bojno polje između grupa protiv vakcinacije koje se zalažu za opuštenije propise i zabrinutih roditelja koji posmatraju izbijanje epidemije morbila na pacifičkom sjeverozapadu, gdje postoji “utočište” onih koji su protiv vakcina.
Najmanje 56 ljudi u Washingtonu i Oregonu su se zarazili ospicama – potencijalno smrtonosnom bolešću za djecu – u epidemiji u okrugu Clark, Wash, sjeverno od Portlanda. Stanje zdravstvene krize je proglašeno u okrugu Clark.

Zaraznost morbila

Ospice tj. morbili su izuzetno zarazne. „Ako imate populaciju gdje je stopa vakcinacije nedovoljna, morbili se mogu proširiti kao požar,“ rekao je direktor javnog zdravstva okruga Clark, Alan Melnick.
Drugi tinejdžer, koji se u septembru predstavio kao 15-godišnjak iz Minnesote, zatražio je pomoć na Redditu pri analizi državnih zakona u nastojanju da se imunizira. Minnesota je država u kojoj staratelji mogu odabrati da ne pristanu na program obavezne vakcinacije ako nije u skladu sa njihovom filozofijom.


Lindenberger je sugerisao da bi za osnaživanje tinejdžera i vakcinisanje većeg broja ljudi, bilo potrebno smanjiti starosnu dob koja je potrebna da bi osoba mogla sama tražiti vakcinaciju, bez odobrenja staratelja umjesto što se radi na pooštravanju zakona o imunizaciji i izuzecima.


Napetost mu je zakomplikovala život u kući. On kaže da žali što vrijeđa svoje roditelje na originalnom Redditovom postu i poziva druge tinejdžere da budu transparetni i pozitivni s roditeljima kada traže dozvolu za imunizaciju. Stručnjaci kažu da je otvoreni dijalog najbolja opcija; druge opcije poput otvorenog suprotstavljanja roditeljima su ekstremne i teške.


Ali za Lindenbergera ulozi su visoki za njegovo četvero mlađe braće i sestara. Njegova majka je nagovijestila da neće dozvoliti vakcinaciju 16-godišnjeg brata, iako on to želi, rekao je.


Ima i dvogodišnju sestru, koja je zbog svoje starosti izložena brojnim
zdravstvenim rizicima.
„Srce mi se slama jer ona može dobiti ospice i to bi možda bilo fatalno za nju ,“ rekao je Lindenberger.

Tekst preveo i prilagodio tim Vakcine.ba. Originalni tekst možete naći na linku: https://www.washingtonpost.com/health/2019/02/10/unvaccinated-teens-are-fact-checking-their-parents-trying-get-shots-their-own/?utm_term=.b8b3fbd03f72