Najveća sigurnosna studija COVID vakcina do sada, objavljena 12. februara 2024. u časopisu Vaccine (1), pokazuje da su glavni štetni događaji izuzetno retki, mnogo rjeđi nego što se nalazi u nevakcinisanim grupama. Ova studija uključila je preko 99 miliona pojedinaca i 243 miliona doza COVID vakcina. Samo ova studija trebalo bi da bude dovoljna da se zaključi da su ove vakcine sigurne.

Studija je nastala kao dio Projekta Globalne sigurnosti vakcina protiv COVID-a (GCoVS), osnovanog 2021. godine u okviru multinacionalne Globalne mreže podataka o vakcinama™ (GVDN®), a koji olakšava sveobuhvatnu procjenu sigurnosti ovih vakcina/cjepiva. Ova studija ima za cilj da procijeni rizik od neželjenih događaja od posebnog interesa (adverse events of special interest -AESI) nakon vakcinacije protiv COVID-19 sa 10 lokacija širom osam zemalja.

Koristeći zajednički protokol, ova opservaciona kohortna studija uporedila je opažene stope s očekivanim stopama 13 odabranih neželjenih događaja od posebnog interesa u neurološkim, hematološkim i kardiovaskularnim ishodima.

Ukupno je tokom trajanja studije administrirano 183,559,462 doze BNT162b2 vakcine (Pfizer Comirnaty), 36,178,442 doze mRNA-1273 vakcine (Moderna) i 23,093,399 doze ChAdOx1 vakcine (AstraZeneca Vaxzervia).

Ova analiza potvrdila je unaprijed utvrđene signale sigurnosti za miokarditis, perikarditis, Guillain-Barré sindrom i trombozu cerebralnih venskih sinusa. Identifikovani su i drugi potencijalni signali sigurnosti koji zahtevaju dalje istraživanje. Međutim, šta ovo što je napisano na kraju studije zapravo znači?

Znači da je studiaj pokazala kako postoje navedene nuspojave i neželjeni događaji, recimo trobmoza nakon prve doze ChAdOx1 vakcine, ali da se u poređenju s opštom populacijom događaju iznimno rijetko.

Na primjer, akutni diseminirani encefalomijelitis primjećen je u 7 slučajeva od 183 miliona doza, što iznosi 0.038 slučajeva na 1 milion doza. S obzirom na koristi vakcine, odnos koristi i rizika pretežno je na strani koristi.

Protivnici vakcinacije često zloupotrebljavaju podatke ili manipulišu statistikom kako bi prilagodili svoju priču, ignorirajući rigorozne naučne metode iza studija poput ove, pa su to probali uraditi i sa ovom studijum, vadeći podatke iz konteksta, i prikazujući samo to da je napisano kako postoje određene nuspojave, ali ne i koliko su zapravo rijetke. Od presudne je važnosti oslanjati se na verodostojne izvore i stručnjake u polju kako bi se naučni rezultati tumačili tačno i odgovorno. Pogrešno predstavljanje ili pogrešno tumačenje istraživanja ne samo da širi dezinformacije, već i podriva javno poverenje u vakcine, što može imati ozbiljne posljedice po javno zdravlje.

Treba znati da:

  • COVID je povezan s reumatskim bolestima.
  • Dugotrajna COVID infekcija može izazvati kognitivni pad.
  • COVID može izazvati tip 2 dijabetes.
  • COVID može izazvati povredu mozga.
  • COVID je odnio preko 7 miliona života širom svijeta.

Reference:

  1. Faksova K, Walsh D, Jiang Y, Griffin J, Phillips A, Gentile A, Kwong JC, Macartney K, Naus M, Grange Z, Escolano S, Sepulveda G, Shetty A, Pillsbury A, Sullivan C, Naveed Z, Janjua NZ, Giglio N, Perälä J, Nasreen S, Gidding H, Hovi P, Vo T, Cui F, Deng L, Cullen L, Artama M, Weintraub E, Lu H, Clothier HJ, Batty K, Paynter J, Petousis-Harris H, Buttery J, Black S, Hviid A. COVID-19 vaccines and adverse events of special interest: A multinational Global Vaccine Data Network (GVDN) cohort study of 99 million vaccinated individuals. Vaccine. 2024 Feb 12:S0264-410X(24)00127-0. doi: 10.1016/j.vaccine.2024.01.100. Epub ahead of print. PMID: 38350768.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.