Roditelji se, zahvaljujući neosnovanim pričama, boje da postoji imunološko preopterećenje vakcinama koje se primaju u dječijoj dobi. O tome se dosta pisali u tekstu koji možete pročitati ovdje. Međutim, nedavno se izašla studija koja još jednom potvrđuje kako ove vakcine ne preopterećuju dječiji organizam.

Primanje više vakcina u djetinjstvu ne oštećuje imunološki sistem i ne čini djecu osjetljivijom na bolesti koje imunizacijom nisu obuhvaćene, objavili su nedano istraživači u prvoj američkoj studiji koja je testirala mogućnost povezanosti. Imunološko preopterećenje vakcinama se pokazalo kao mit.

Naučnici iz Kaiser Permanente i Američki centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvijestili su o svojim nalazima u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA), a prenosi CIDRAP (Center for Infectious Disease Research and Policy prei Univerzitetu Minnesota)

Naime, u SAD se broj rutinski datih vakcina u periodu od 1994. do 2010. popeo sa 8 na 14, što je izazvalo strahove da ovoliko vakcina datih u kratkom periodu djeci škodi imunom njihovom sistemu i čini ih podložnijim na druge bolesti. Jedno istraživanje iz 2010. je pokazalo kako čak 25% roditelja u SAD smatra kako previše vakcina škodi djeci (izvor: apstrakt studije). To je navelo stručnjake da probaju istražiti problem i pokazati da li su ovi strahovi opravdani ili ne.

Velika studija u trajanju od 12 godina

U novoj studiji, naučnici su proučavali djecu upisanu u šest zdravstvenih organizacija koje su dio Vaccine Safety Datalink (VSD).

Tim je odabrao nasumični uzorak od 193 djece za koje je dijagnosticirano da imaju zaraze od kojih vakcine ne štite i kontrolnu grupu od 751 djece kojima nije dijagnosticirana infekcija. Njihova kohorta u istraživanju prikupljana je od 500.000 djece i to od rođenja do 47 mjeseca života u toku 12 godina.


Jason Glanz, doktor nauka, vodeći autor studije i stariji istraživač pri Kaiser Permanente Institutu za zdravstvene studije u Koloradu, rekao je u da nalazi sugerišu kako je teorija o preopterećenju imunološkog sustava novorođenčeta vrlo malo vjerovatna.

“Roditelji su istinski zabrinuti zbog sigurnosti svoje djece u vezi sa vakcinacijom. Nadamo se da će ova studija baciti nešto svjetla na njihove brige, pomažući im da bolje razumiju sigurnost i prednosti pravovremenog vakcinisanja”, rekao je Glanz.

Više o ovome smo pisali u tekstu koji možete naći na linku ovdje.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science. Foto: Amer Kapetanović.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.