Premda varičele (vodene kozice, ovčije boginje, pljuskavice, eng. chicken pox) često smatramo bezazlenom bolešću koju treba preboljeti još kao dijete, infekcija virusom Varicella zoster, koji izaziva ovu bolest može uzrokovati ozbiljne komplikacije, što dovodi do hospitalizacije, pa čak i smrti. Kada su u pitanju varičele i vakcinacija – bolje bi bilo vakcinisati dijete na vrijeme, ako ništa onda da se spriječi nelagodnost ove bolesti, svrbež plikova i rizik ostajanja ožiljaka.

Varičele i vakcinacija: zašto vakcinisati, pa to je bezazlena bolest koju treba preležati?

Naročito teška klinička slika može biti kod tinejdžera i odraslih koji isu preboljeli ovu bolest kao mali, bolest je praćena iscrpljujućim temperaturama, koje djeca obično nemaju. No i kod djece, ako se ne pazi, ova bolest može imati komplikacije – djecu svrbe plikovi i češu se, što može dovesti do stvaranja ožiljaka koji kvare izgled kože, naročito lica.

Zaštita nakon prebolijevanja varičela često je dugotrajna, no postoje dokazi da su reinfekcije češće nego što se misli.

Također, ovo češanje može dovesti i do sekundarne bakterijske infekcije, primjerice s MRSA i potrebe za antibiotskom terapijom.

Čak i ako je vaše dijete inače zdravo, moguće je da usljed ove bolesti dođe do komplikacije poput upale pluća, encefalitisa (upala mozga) ili opasne bakterijske infekcije kože koja jede meso. Također, ova infekcija znači da će dijete biti van škole ili vrtića oko dvije sedmice, dok plikovi ne prođu i dok dijete prestane biti zarazno, a za vas znači više traženja slobodnih dana i bolovanja da biste bili s djetetom.

Komplikacije varičela su, prema novijim estimacijama, češće nego što se mislilo.

S druge strane, primanje vakcine protiv varičela, koja spada u atenuirane (žive) vakcine, dakle, sadrži oslabljeni oblik virusa, povećava imunitet na ovu bolest i pomaže u prevenciji ozbiljnih bolesti. Prije nego što je vakcina bila dostupna, u SAD bilo je oko 4 miliona slučajeva vodenih kozica godišnje, s do 13 000 slučajeva koji su trebali hospitalizaciju i 100 do 150 smrtnih slučajeva, prema podacima Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Efikasnost vakcine protiv varičela

Zahvaljujući vakcini, stopa hospitalizacije i smrtnosti dramatično su opale. Prema CDC-u, vakcina protiv varičela je oko 98 % efikasna kada se daje u dvije doze – što znači da će nekolicina vakcinisane djece i dalje dobiti vodene kozice. No, djeca koja obole od vodenih kozica nakon vakcinacije imaće blaže simptome, manje plikova, nižu temperaturu i brži oporavak.

Prema Izvještaju Kavaliotis et al. iz 2003. racionalno je vakcinisati djecu protiv varičela.

Također, ova vakcina štiti od herpesa, koji nije ništa drugo nego reaktivirani varicella virus. Nakon preboljelih vodenih kozica virus ostaje u organizmu, te se aktivira duž jednog od živaca i time izaziva bolest. Ponekad herpes može zahvatiti veliku površinu tijela ili oko.

Ova vakcina pruža dugotrajnu zaštita. Istraživanje na više od 7 500 djece objavljeno u časopisu Pediatrics 2013. pokazalo je da je vakcina protiv vodenih kozica djelotvorna najmanje 14 godina, ali vjerovatno i mnogo više.

Zašto vakcina protiv varičela nije u redovnom programu?

Ova vakcina nije dostupna u BiH, prosto zato što se u BiH nabavljaju samo osnovne vakcine, a za uvrštavanje novih vakcina u plan vakcinacije je potrebno i da Agencija za lijekove odobri vakcinu, da za vakcinu postoji registrovani uvoznik.

Očigledno je da još nema volje ni sredstava da se bori za ovu vakcinu, kao ni za neke druge kojih u BiH nema – HPV i Rotarix . Nadajmo se daće se situacija izmijeniti. Ova vakcina je dostupna u Hrvatskoj u sklopu proširenog programa cijepljenja. Postoji kao četverovalentna vakcina MMRV (morbili, zaušnjaci, rubeola i varicella) ili kao Varilrix od GlaxoSmithKline.

Ako se ne primjenjuje MMRV vakcina nego posebno MMR, a posebno Varilrix, potrebno je pričekati oko mjesec dana između ovih vakcina jer se u oba slučaja radi o atenuiranim vakcinama. Sam Varilrix se daje u 2doze po 0.5ml, u razmaku od 6 sedmica.

O razlikama između morbila i varičele te još o vakcinama protiv varičela pročitajte ovdje.

  1. Baxter R, Ray P, Tran TN, Black S, Shinefield HR, Coplan PM, Lewis E, Fireman B, Saddier P. Long-term effectiveness of varicella vaccine: a 14-Year, prospective cohort study. Pediatrics. 2013 May;131(5):e1389-96. 
  2. Korostil, I.A., Wood, J.G. & Regan, D.G. Periodicity of varicella-zoster virus in the presence of immune boosting and clinical reinfection with varicellaTheor Biol Med Model 12, 6 (2015).

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović. Tekstove je dozvoljeno prenositi, ali samo uz naznaku izvora i link na originalni tekst.