Sada, kada se širi Omikron varijanta koronavirusa, pitanje svih pitanja je – koliko vakcine štite protiv ovog oblika virusa?

Virusi se umnažaju u organizmu inficirane osobe, a kako imaju lošije mehanizme zaštite originalne genetičke poruke, tokom tog umnožavanja dešavaju se i greške, koje zovemo mutacije. Nekada te mutacije ne dovode do nekih promjena na virusu, a nekada ga učine slabije prilagođenim na organizam domaćina, pa te varijante nestaju. Neke varijante, pak, dobiju mutacije koje ih čine prenosivijim i virulentnijim i daju im mogućnost da sa manjom količinom virusnih čestica zaraze domaćina, ali i istisnu druge varijante istog virusa. Sve su to slučajni događaji – ne proizvodi virus namjerno ove varijante.

Kada nastane novi soj ili varijanta, uvijek možemo računati sa slabijom efikasnošću vakina. To je, nažalost, tako. Prvi podaci o efikasnosti vakcina na Omikron nisu obećavajući, pogotovo kada se radi o vakcinaciji samo s dvije doze. Vakcinacije trećom dozom uspijeva podići efikasnost vakcina i poboljšava zaštitu.

Treća doza povećava efikasnost na Omikron

Booster COVID-19 vakcina značajno obnavljaju zaštitu od blage bolesti uzrokovane varijantom Omikron, djelomično preokrenuvši inače strmoglav pad efikasnosti vakcina, objavila je Britanska zdravstvena agencija za sigurnost.

„Ove rane procjene trebale bi se tretirati s oprezom, ali one pokazuju da nekoliko mjeseci nakon druge doze postoji veći rizik od zaraze varijantom Omikron u usporedbi s varijantom Delta”, rekla je dr. Mary Ramsay, voditeljica imunizacije pri UKHSA, dodajući da se očekuje kako će zaštita od teških bolesti ostati veća.

„Podaci sugerišu da je ovaj rizik značajno smanjen nakon boostera, stoga pozivam sve da uzmu dopunsku dozu  kada ispune uslove”, dodala je.

Inače, kod nas su ti uslovi da je osoba vakcinisana drugom dozom prije 6 mjeseci ili više. U slučaju Sinopharm vakcine, treba doći na treću dozu i prije, već nakon 3 mjeseca.

U analizi 581 osobe s potvrđenim Omikronom, dvije doze AstraZeneca ili Pfizer-BioNTech vakcine su pružile mnogo nižu razinu zaštite od simptomatske infekcije u usporedbi s onim što pružaju protiv Delte.

Međutim, kada je pojačano dozom Pfizera, postojala je oko 70% zaštita od simptomatske infekcije za osobe koje su u početku primile AstraZeneca, a oko 75% zaštite za one koji su primili Pfizer. To se može uporediti s procijenjenom zaštitom od infekcije od Delte nakon pojačanja od oko 90%.

UKHSA je ponovila da je otkrila da Omikron ima prednost u rastu u odnosu na Delta i 3 do 8 puta povećan rizik od ponovne infekcije, a to je pokazala I studija iz Južne Afrike. Dakle ni oni koji su preboljeli, nisu dobro zaštićeni. Oni koji su primili tri doze i oni koji su vakcinisani, a preboljeli imaju bolju zaštitu. Boosteri su VAŽNI!

Osobe koje su primile booster Pfizera, imale su 25 puta više neutralizirajućih antitijela od onih koji su upravo primili dvije doze. Neutralizirajuća protutijela moćna su prva linija obrane imunološkog sistema koja čini da patogen više nije patogen ili zarazan. Neutralizirajuća antitijela dio su adaptivnog imunološkog sistema i zaustavljaju infekcije vežući se na virus SARS-CoV-2, sprječavajući ga da uđe u stanicu. Ovo su podaci iz još neobjavljene studije.

Druge studije

Još nekoliko studija koje su objavljene ili čekaju objavljivanje pokazuju pad efikasnosti vakcina nakon 2 doze. U trenutka pisanja ovog teksta još neobjavljena studija koja dolazi iz Frankfurta, pokazuje tek zaštitu od 25% od virusa za dvije doze vakcine, na uzorcima seruma vakcinisanih ljudi. Ali ovdje treba biti oprezan sa interpretacijom. Istraživanje na serumu nam ne daju pravu sliku – ono samo pokazuje neutralizacijsku moć antitijela.

Druga grupa naučnika je pokazala očuvanje ćelijskog imuniteta i na Omikron, što je dobro.

Zaključak

Šta ovo znači za sve nas? Nikad niko nije rekao da su vakcine 100% efikasne te da s vremenom i dolaskom novih varijanti njihova efikasnost neće opasti. Postoji svijest i dokazi o tome da su vakcine manje efikasne s novim sojevima. Čak ne treba tvrditi ni da su vakcinisane osobe potpuno zaštićene od težih oblika bolesti. Ali, da – vakcine znatno smanjuju rizik od komplikacija, smrti pa djelimično i infekcije i prenošenja virusa na druge.

Jedina razumna stvar je učiniti sve da smanjimo rizik. A to uključuje vakcinaciju i, za one koji su primili drugu dozu prije 6 mjeseci – primanje treće, booster doze. Nema vremena za oklijevanje, niti za dezinformacije. Vakcine mogu imati nuspojave – ali one su lakše I brže prođu od same bolesti. Da – smrtnost iznosi ,,samo” 2%, a 98% osoba preživi – ali kako? S dugim kovidom, i s komplikacijama. A smrtnost od 2% nije mala. Oni koji su preboljeli kovid imaju veći rizik smrti unutar godinu dana nakon preboljevanja. Nemojte se voditi dezinformacijama koje šire strah od vakcina. Vakcine nisu beskorisne, naprotiv – još uvijek spašavaju živote.

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar, sci-com i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.