Postoje jaki novi dokazi da je MMR/MRP vakcina sigurna i da nije povezana sa pojavom autizma. Nova, danska studija je urađena na kohorti od preko 650 000 djece i nije nađena povezanost ove vakcine sa pojavom poremećaja iz autističnog spektra.

Zašto roditelji strahuju od MMR/MRP vakcine

Podsjetimo – strah da ova vakcina možda izaziva autizam je u najvećoj mjeri rezultirao nepovjerenjem u ovu, ali i druge vakcine, te smanjio procijepljenost protiv morbila, rubeole i zaušnjaka u mnogim dijelovima svijeta. Strah je proizašao kao posljedica lažirane i metodološki neispravne studije britanskog gastroenterologa Andrewa Wakefielda.

Nova, danska studija

Velika studija objavljena u ponedjeljak u Annals of Internal Medicine ne nalazi dokaze da vakcina koa štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole povećava rizik od autizma. Studija djece rođene u Danskoj jedna je od najvećih do sada.

“Studija snažno podupire da MMR vakcinisanje ne povećava rizik za autizam”, pišu autori u Annals of Internal Medicine. “Vjerujemo da naši rezultati pružaju sigurnost i pružaju pouzdane podatke.”

Prvi autor studije, epidemiolog Anders Hviid iz Instituta Staten Serum u Kopenhagenu, jasno je istakao u komunikaciji sa medijima: “MMR ne uzrokuje autizam.”

U istraživanju su danski naučnici analizirali podatke prikupljene od sve djece rođene u Danskoj između 1999. i 2010. godine.

Od 657.461 djece uključene u studiju, 6.517 ima dijagnosticiran neki oblik autizma. Međutim, nije bilo ukupnog povećanog rizika za ovaj razvojni poremećaj kod onih koji su primili MMR vakcinu u poređenju s onima koji nisu dobili ovu vakcinu, otkrili su istraživači.

Istraživači su također otkrili da nema povećanog rizika među djecom koja bi mogla biti neuobičajeno podložna autizmu, kao što su ona s bratom ili sestrom koji već imaju poremećaj iz autističnog spektra.


Također su uzeli u obzir pitanje je li bilo više slučajeva autizma među djecom koja su primila druge vakcine prije MMR vakcine.

“Nismo pronašli potvrdu hipoteze o povećanom riziku za autizam nakon vakcinacije MMR vakcinom na neselektiranoj populaciji danske djece, nikakve potvrde za hipotezu da MMR vakcina izaziva autizam u podložnim podgrupama koje karakteriziraju porodični i okolinski rizični faktori i nikakvu potvrdu za grupiranje slučajeva autizma u specifičnom vremenskom periodu nakon cijepljenja MMR vakcinom, kaže se u ovom naučnom radu.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, biolog i naučni novinar, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, website Quantum of Science.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof, dr. Nenad Tanović.