Ponekad razlozi za odlaganja primanja vakcina ili čak preskakanje neke vakcine nisu nepovjerenje prema vakcinama. Razlozi su mnogo prozaičniji – roditeli nemaju vremena, nehotice zaborave… ima mnogo razloga. Sada će praćenje kalendara biti mnogo lakše u mobilnu aplikaciju Moj kalendar imunizacije, dostupnu na Google play i na Apple store. Ako Vas zanima kako se stvara jedan kalendar vakcinacije, o tome više možete pročitati ovdje.

Ova aplikacija namijenjena je roditeljima i starateljima djece, kako bi im olakšala snalaženje u rasporedu imunizacije djeteta, ponudila informacije o vakcinama, bolestima protiv kojih se djeca vakcinišu, kao i najnovije naučne informacije o imunizaciji.

Aplikacija je vlasništvo Zavoda za javno zdravstvo FBiH odnosno ЈZU Institut zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, a razvijena je uz podršku UNICEF-a.

Imajući u vidu da mnogi roditelji naprosto zaborave datum naredne vakcine, koju dijete treba primiti, kao i to da ne postoji jedinstven sistem obavještavanja roditelja o sljedećem terminu za vakcinu, Moj Kalendar Imunizacije, prvenstveno služi da unaprijed najavi termin ili napomene, ukoliko se raspored zaboravi.

Način registracije je jednostavan, a sama aplikacija user-friendly. Pogledajte kako se registruje te koristi ova aplikacija:

Također, aplikacije možete preuzeti i skenirajući QR kodove:

Google play
iOS Apple store

Vakcine.ba team

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.