Žene koje nemaju menstruaciju – uključujući žene u postmenopauzi i one na kontracepciji – imale su nekoliko puta veću vjerovatnost da će doživjeti neočekivano vaginalno krvarenje nakon imunizacije protiv COVID-19 nego što se to dešavalo prije vremena kada su vakcine počele da se primjenjuju, otkriva studija, objavljena u Science Advances u septembru 2023.

Norveški institut za javno zdravstvo pratio je nekoliko kohorti tokom pandemije i rano je proveo sistemsko prikupljanje podataka o neočekivanom vaginalnom krvarenju koje su prijavljene kod žena koje nemaju menstruaciju. Među 7725 žena u postmenopauzi, bilo je 3.3% onih koje su imale ovu nuspojavu, među 7148 žena u perimenopauzi 14.1%, a među 7052 žena u predmenopauzi 13,1% doživjelo je neočekivano vaginalno krvarenje tokom razdoblja od 8 do 9 mjeseci.

Kod žena u postmenopauzi, rizik od neočekivanog vaginalnog krvarenja (tj. krvarenja u postmenopauzi) u 4 sedmice nakon vakcinacije protiv COVID-19 povećan je dva do tri puta, u poređenju s razdobljem prije vakcinacije.

Rizik od neočekivanog vaginalnog krvarenja nakon vakcinacije povećan je tri do pet puta kod žena u peri-menopauzi i premenopauzalnih žena bez menstruacije. Kod žena u predmenopauzi Modernina Spikevax vakcina je bila povezana s 32% povećanim rizikom u usporedbi s Comirnaty od Pfizer/BioNTech.

Autori naglašavaju kako njihovi rezultati moraju biti potvrđeni u budućim studijama. Norveški tim nije istraživao razloge ove nuspojave.

Bitno je razumjeti kako ova nuspojava potencijalno postoji, ali i potvrditi da je povezana s vakcinacijom.

Naime, u većini slučajeva, neočekivano krvarenje nakon menopauze obično se smatra medicinski ozbiljnim i moglo bi biti rani znak nekog stanja, uključujući karcinom endometrija i prekancerozne lezije. Iako uzrok krvarenja nakon vakcinacije još nije jasan, ako je to poznata nuspojava vakcine, ljekari to mogu uzeti u obzir pri procjeni stanja pacijenta. Poznavanje statusa vakcinacije pacijentice moglo bi staviti u kontekst njihovu učestalost krvarenja, odnosno ova nuspojava ne bi izazivala paniku.

Jer zaista, ova pojava izaziva paniku ako joj se ne zna kontekst i mogući uzrok. Ako bi ljekari imali inormaciju da je ovo potvrđena nuspojava, u kombinaciji standardnih ginekoloških pregleda, pojava se ne bi nužno morala tumačiti kao simptom nekog oboljenja.

Ono što je bitno shvatiti jeste to da ova potencijalna nuspojava imunizacije protiv kovida ne znači da vakcine mogu uzrokovati neki od pomenutih oblika karcinoma, nego samo da se simptomi i nuspojave preklapaju u svojoj kliničkoj manifestaciji.

Postojanje ove potencijalne nuspojave nije razlog da se neko ne vakciniše.

Rizik nuspojava promjena u menstrualnom ciklusu kod žena koje imaju menstruaciju češće postoji kod prebolijevanja Covida-19 nego nakon vakcinacije. Studija iz Švedske na 3 miliona žena koje imaju menstruaciju pokazuje kako je rizik promjena u ciklusu  nakon vakcinacije malo vjerovatan. Ipak, regulatorno tijelo EU-a preporučilo je dodavanje obilnijih menstruacija nuspojavama nakon vakcinacije mRNA vakcinama protiv COVID-a.