Kod nekih živih tj. atenuiranih vakcina poput različitih MMR vakcina (Priorix, MMRVaxPro, MMRV) moguće je da nakon vakcinacije dođe do pojave temperature i osipa. Temperatura nakon MMR vakcine/cjepiva je normalna nuspojave, treba ih očekivati i pratiti, ne javlja jse uvijek. Neprijatna je i brine roditelje, ali je u ogromnom broju slučajeva bezazlana.

Porast temperature nakon vakcinacije MMR vakacinama spada u očekivane nuspojave ili postvakcinalne pojave, a rezultat je imunološke reaktivnosti, odnosno imunološkog procesa produkcije antitijela (zaštitnih faktora). 

Temperatura nakon MMR vakcine: nakon koliko dana od vakcinacije se može javiti temperatura?

Nakon vakcinacije vakcinom protiv morbila, zaušnjaka i rubeole (MMR/MRP: Priorix ili M-M-R-VaxPro te MMRV vakcina koja sadrži i komponentu protiv varičela) u periodu 5-15 dana nakon primanja vakcine, može doći do razvoja temperature. To se javlja u oko 5% vakcinisanih. 

Period inkubacije za ove bolesti iznosi jednu do dvije sedmice, pa tako i organizam u istom periodu nakon unošenja oslabljenog živog uzročnika reaguje temperaturom.

Nekada se temperatura uopšte ne javi – ali to ne znači da vakcina ne djeluju.

Temperatura nakon MMR vakcine najčešće drži 24-48h. Reagujemo na temperature iznad 37.5 C.

Temperatura se skida antipireticima za djecu, kao što je paracetamol sirup, savjetuje pedijatar Slaven Krajina.

Ukoliko temperatura potraje, potrebno je otići pedijatru. Nekoliko savjeta pedijatra vezano za postupanje ako dijete imaj temperaturu nakon vakcinacije, pročitajte u članku ovdje.

Djeci se pri temperaturi ne daje aspirin, zbog rizika od Reyevog sindroma i ne daje se ibuprofen!

Temperatura kod djeteta, posebno kod beba, dovodi organizam do dehidratacije. Sama dehidratacija, zbog toga se što mozak i centri za regulaciju temperature razvijaju, može dovesti i do napada grčeva (febrilne konvulzije). Stoga je najvažnije spriječiti dehidrataciju.

Osip je još jedna od očekivanih i relativno čestih, ali bezazlenih nuspojava vakcinacije s ovim vakcinom. Više o ovoj nuspojavi pročitajte ovdje.

Kod drugih vakcina, pogotovo inaktivnih, pojava temperature je znatno rjeđa.

Da li voditi dijete na vakcinaciju ukoliko šmrca i slini – odgovor na ovo pitanje ćete naći na ovom linku.

Pisala: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar, Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” Quantum of Science