Da li je osip nakon MMR vakcine normalna pojava i šta uraditi u tom slučaju? Ovo je često pitanje i stoga smo pitali dr. Lutvu Sporiševića, specijalistu pedijatrije iz Javne ustanove Dom zdravlja KS da nam objasni o čemu je tačno riječ i koliko je česta ova pojava.

“Sedam do deset dana nakon date vakcine protiv ospica (morbili), zaušnjaka (mumps) i rubeola – MMR/MRP vakcine, kod 2-5% vakcinisane djece može se javiti obično blag osip po tijelu koji može biti praćen povišenom tjelesnom temperaturom”, kaže dr. Sporišević. 

Kako izgleda osip nakon MMR vakcine?

Osip se javlja najviše na vratu i prsima, u obliku crvenkastih tačkica i podsjeća na osip usljed morbila. Samo u rijetkim slučajevima, osip se proširi na druge dijelove tijela. Osip uglavnom traje dva do tri dana, spontano nestane, tj. nije potrebno liječenje i ovaj osip  nije zarazan za druge osobe.  Obično se osip javlja nakon date prve doze MMR (MRP) vakcine. Osip može biti praćen gubitkom apetita, pojavom temperature i plačem. Ovo su sve poznate nuspojave vakcinacije MMR/MRP vakcinom, prolazne su i nisu ozbiljne. Znamo da vas plaše i da vam, kada se suočite sa ovakvim nuspojavama nije i ne može biti svejedno. Osip, ponavljamo, može trajati 2-3 dana. Ipak, ukoliko dijete i dalje ima osip, temperaturu i plače, molimo otiđite do svog pedijatra.

U rijetkim slučajevima, dijete nakon MMR/MRP vakcine može dobiti i nešto nalik na modrice – riječ je o nuspojavi komponente rubeole u vakcini, a pojava je poznata kao idiopatska trombocitopenična purpura. O nuspojavama smo također govorili u tekstovima o MMR Priorix vakcini i MMR Vax Pro vakcini.

Ovaj osip nakon vakcina ne bi trebao svrbiti. Možete tuširati dijete ako ima osip. Ako se dešava nešto – temperatura ne popušta, osip se širi – posavjetujete se sa svojim pedijatrom.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.