Nije istina kako bebe vakcinisanih majki dobijaju miokarditis. Uzrok slučajeva miokarditisa novorođenih beba opisanih u Ujedinjenom Kraljevstvu su infekcije koksaki virusom. Srčani problemi beba NISU uzrokovani vakcinacijom majki protiv COVID-19.

Na portalu provjeri.hr objavljena je zlonamjerna tvrdnja (ne možemo to nikako drugačije okarakterisati) kako “WHO upozorava na nove smrtonosne srčane probleme kod beba cijepljenih majki”. Skrinšat ove dezinformacije su osobe koje pokušavaju uliti nepovjerenje u vakcine više puta dijelile ispod objava Vakcine.ba i mi smo odlučili da im se suprotstvimo i jasno pokažemo šta piše u upozorenju. Na članku je dat i link na upozorenje.

Na originalnom linku upozorenja od Svjetske zdravstvene organizacije WHO/SZO, koji možete naći ovdje piše sljedeće:

“Dana 5. aprila 2023. Nacionalna kontaktna tačka IHR-a za Ujedinjeno Kraljevstvo obavijestila je WHO o porastu ozbiljnog miokarditisa u novorođenčadi povezanog s enterovirusnom infekcijom u Walesu. Između juna 2022. i aprila 2023. kod desetero hospitaliziranih novorođenčadi s pozitivnim testom lančane reakcije polimeraze (PCR) na enterovirus otkriven je miokarditis. Sedam od deset slučajeva imalo je daljnje podtipove, s identificiranim ili coxsackie B3 ili coxsackie B4. Do 5. maja 2023. jedan je pacijent još uvijek bio hospitaliziran, a jedan je preminuo.”

Radilo se o djeci mlađoj od 28 dana.

Dakle, u izvještaju piše kako se miokarditis kod novorođenčadi povezuje s infekcijom koksaki virusom (coxsackie), a ne sa vakcinalnim statusom majki, a pogotovo ne s vakcinacijom protiv COVID-19 majki.

Infekcije ovim virusima se mogu javiti i kod beba, ali i ko odraslih i posljedice nisu bezazlene.

SZO je rizik ipak ocijenila niskim. Kod infekcija ovim virusima ne postoji specifična antiviralna terapija.

Dezinformacije su svugdje oko nas, budite oprezni sa tvrdnjama koje zvuče zastrašujuće i prvo ih provjerite

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

Srčani problemi beba i vakcinacija majki protiv COVID-19