Šta su to pljuskavice?

Pljuskavice (vodene kozice, varičela, varicella) je virusna bolest koja se prenosi kapljično, a uzrokovana je infekcijom varicella-zoster virusom (VZV). Pljuskavice i vakcinacija nakon infekcije predstavljaju čestu nedoumicu za roditelje. Iako vakcina protiv ove bolesti postoji i dostupna je već u susjednoj Hrvatskoj, u BiH je nema, tako da se djeca inficiraju. Još uvijek se smatra kako je poželjno da dijete oboli od ove bolesti, što je donekle i tačno jer infekcija obezbjeđuje imunitet, a bolest je mnogo teža ako se dobije kasnije u životu, u tinejdžerskoj i odrasloj dobi.

Pljuskavice su zarazne već dva dana prije pojave prvih simptoma i ostaju zarazne 15-20 dana nakon infekcije. Dok ne otpadne i posljednja krastica, zaražena osoba bi trebala izbjegavati kontakt sa drugim osobama.

Međutim, virus varicella zoster ostaje latentan u organizmu u organizmu i opet u životu može stvarati određene probleme. Također, postoje određene komplikacije pljuskavica, poput sekundarne infekcije ranica stafilokokom. Može doći i do infekcije zlatnim stafilokokom otpornim na antibiotike (MRSA). U komplikacije spadaju i Reye sindrom, meningitis, encefalitis, i hepatitis. Ponekad se javljaju i problemi sa zglobovima te angiopatije koje mogu dovesti do moždanog udara. 

Pljuskavice i vakcinacija

Pitali smo dr. Lutvu Sporiševića, specijalistu pedijatrije iz Javne ustanove Dom zdravlja Kanton Sarajevo da li postoji neki vremenski period nakon prebolijevanja varičela koji treba čekati da se primi vakcina?

“Kada se dijete potpuno oporavi, tj. otpadnu krastice može se nastaviti s vakcinacijom u skladu sa aktuelnim kalendarom imunizacije“, kaže dr. Sporišević i nastavlja: “Nema potrebe da se odlaže vakcinacija kod djece koja su preboljela varičele saglasno važećim relevantnim smjernicama  za vakcinaciju, tj. preboljele  varičele kod imunokompetetnog djeteta nisu realna medicinska kontraindikacija za vakcinaciju. “.    

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.