Vakcinacija i atopijski dermatitis – da li je ovo stanje kontraindikacija za imunizaciju? Ovo je još jedno od pitanja koja ste nam postavljali u komentarima. Da li se smiju vakcinisati djeca sa atopijskim dermatisom ili ekcemom? Kako postupiti ako dijete ima neki od ovih problema vezano za imunizaciju?

Zamolili smo dr. Lutvu Sporiševića, specijalistu pedijatrije iz Javne ustanove Dom zdravlja Kanton Sarajevo da kaže nešto na ovu temu.

“Dokazano je da vakcine nisu povezane s rizikom za nastanak atopije i alergijskih oboljenja.  Djeca sa atopijskim dermatitisom, ekcemom i alergijskim oboljenjima trebaju se vakcinisati kao i ostala djeca u skladu sa nacionalnim kalendarom imunizacija, bez obzira na eventualnu porodičnu opterećenost za ova oboljenja”, rekao nam je dr. Sporišević.  

Još o alergijama i vakcinama

Odgovarajući na gore spomenuto pitanje – vakcinacija i atopijski dermatitis, i dr. Sporišević je osvrnuo na problematiku alergija i vakcinacije, o kojoj smo opširno pisali u tekstu na ovom linku i dodao još neke stvari:

-teška alergija na pekarski kvasac kontraindikacija je za vakcinaciju protiv hepatitisa B.

-relevantne smjernice ukazuju da se MPR vakcina može dati djeci koja imaju alergiju na jaja. Oprez je potreban kod djece s teškom ili anafilaktičkim reakcijom na prethodnu konzumaciju jaja  koja ne  bi trebala primiti MRP vakcinu dok je prisutna anafilaktička reakcija ili bi trebali u ovim slučajevima  primiti MRP vakcinu u bolnici. Prije planirane vakcinacije nadležni liječnik pregledaće dijete, detaljno proučiti medicinski dokumentaciju, obaviti razgovor s roditeljima te ako nema medicinski opravdanih kontraindikacija vakcinisaće dijete.  

Atopijski dermatitis kod djece se može držati pod kontrolom, a s vremenom može iščeznuti.

Kada se pogorša klinička slika atopijskog dermatitisa, česta terapija bude ona kortikosteroidima, Kako ova grupa lijekova potiskuje (suprimira) imuni odgovor, tako nije dobro dati vakcinu u toku terapije, jer se onda neći razviti dobri titri zaštitinih antitijela. Naravno, to ovisi i o dozi kortikosteroida koju dijete prima. Više o terapiji kortikosteroidima kao kontraindikaciji za vakcinaciju smo pisali ovdje. Molimo da se, ukoliko vaše dijete ima atopijski dermatitis, obratite pedijatru, a da ne donosite sami odluku od tome da dijete ne primi vakcinu.

Možete pročitati i iskustvo majke djeteta s atopijskim dermatitisom vezano za vakcinaciju.

Da li će se dijete vakcinisati ili će se vakcina malo odložiti u slučaju atopijskog dermatitisa – akutne faze – ovisi o terapiji, odnosno dozi kortikosteroida ako dijete prima kortikosteroide, zahvaćenosti područja… recimo, dijete koje ima rašireniji dermatitis, već ima neugodu, pa bi i vakcinacija učinila dijete nervoznijim. No, još jednom – nemojte na svoju ruku odgađati vakcinu niti donijeti odluku da ne vakcinišete dijete ako ima atopijski dermatitis!

Još o atopijskom dermatitisu saznajte na kidsinfo.ba.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science. Foto: Amer Kapetanović.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.