Od aprila 2023. kruži tvrdnja kako je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila je dokumente Pfizera koji potvrđuju da se grafen oksid nalazi u njihovoj vakcini protiv COVID-19, Comirnaty. Međutim ovo nije tačno.

Neko je krivo protumačio jednu studiju i uzeo iz konteksta jednu rečenicu gdje se spominje grafen. Ova vakcina ne sadrži grafen oksid, ponovo je potvrdila FDA. Dokument koji se citira na internetu ne govori ništa o proizvodnji vakcina, već umjesto toga opisuje korištenje grafen oksida tokom procesa procjene spike proteina nastalih nakon vakcinacije, pod mikroskopom.

Podsjetimo, spike protein ili protein šiljka je površinski protein virusa SARS-CoV-2 pomoću kojeg on ulazi u ljudske ćelije, ali je istovremeno i imunogeničan, odnosno potiče naš organizam na stvaranje antitijela.

Sastojci Pfizerove COVID-19 vakcine/cjepiva su javno su dostupni. Proizvođači lijekova i vakcina ne smiju zatajiti sastojke.

Rasprostranjene objave na društvenim mrežama u zadnje dijelile su naslov s web stranice teorije zavjere u kojem se tvrdi da FDA “potvrđuje da se grafen oksid nalazi u mRNA vakcinama protiv COVID-19”

Kako je krenula priča

Priča je posebno tvrdila da studija navedena u Pfizerovom dokumentu koji je objavila FDA, pod naslovom “Strukturalna i biofizička karakterizacija SARS-CoV-2 Spike glikoproteina (P2 S) kao antigena vakcine”, pokazuje da je tvrtka koristila grafen oksid u izradi svoje vakcine.

Ali to nije ono što dokument i studija kažu. Sama studija je objavljena u decembru 2020. i dostupna je. Ovaj dokument ima oznaku “Pfizer Contifential”

“Grafen oksid korišten je samo za proučavanje strukture vakcine”, rekao je dr. Matthew Laurens, pedijatrijski specijalist za zarazne bolesti i istraživač u Centru za razvoj vakcina Medicinskog fakulteta Univerziteta Maryland. “Nije sastojak.”

Laurens, koji je pregledao citirani dokument, rekao je u e-poruci AP-u da opisuje laboratorijsku studiju koja je provedena kako bi se utvrdilo oponaša li spike protein nastao imunizacijom autentično pravi spike protein koronavirusa SARS-CoV-2.

Grafen oksid korišten je tokom procesa poznatog kao “kriogena elektronska mikroskopija” kako bi se ispitala struktura verzije spike proteina nastalog imunizacijom, objasnio je Laurens.

FDA tweet

FDA je 11. aprila 2023. napisala sljedeći Tweet:

“Grafen oksid uključen je u rečenicu na stranici 7 kako bi se djelomično opisao laboratorijski postupak koji se odnosi na proučavanje strukturne karakterizacije šiljastog proteina SARS-CoV-2 pomoću specifične vrste mikroskopa. Grafen oksid je materijal koji pomaže u slikanju proteina”

Isto tako, glasnogovornik FDA-e rekao je da dokument ne sugeriše da je grafen oksid zapravo sastojak vakcina.

“Grafen oksid je materijal koji pomaže u prikazivanju proteina”, rekla je Abby Capobianco u izjavi e-mailom, opisujući studiju navedenu u dokumentu. “Grafen oksid nije sastojak vakcina.”

Dugo kruže tvrdnje oko grafen oksida, da bi materijal bio opasan za ljude, ali je potrebno stalno isticati kako ovog materijala nema u vakcinama.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.