U vakcinama/cjepivima protiv COVID-19 (sve vrste) nema grafena niti grafena u nekom drugom obliku. Kako to znamo? Grafen nije na popisu sastojaka ovih vakcina.

Šta je grafen?

Grafen je nešto što naučnici nazivaju alotropska modifikacija, forma ugljika. To znači da je to oblik ugljika, sastoji se od atoma ugljika (karbona). Alotropske modifikacije istog elementa se razlikuju po načinu vezivanja atoma. Tako ugljik ima nekoliko alotropskih varijanti, od kojih su najpoznatije grafit, dijamant, fulereni i grafen.

U grafenu se radi o jednom sloju atoma ugljika, koji su međusobno povezani. Dobar je provodnik topline, izuzetno čvrst materijal, a koristi se u izradi kompozitnih materijala, elektronici te u aeronautičkoj industriji.

Da li proizvođači mogu staviti grafen u vakcine, a da to mi ne znamo i da to nije navedeno na deklaraciji?

Niti jedan sastojak vakcina se ne smije zatajiti. Prosto onda ne bi dobile dozvolu. Postoje jasni načini kontrole medicinskih proizvoda i niti jednom proizvođaču nije u interesu skrivati sastojak proizvoda.

Odakle potiče priča o grafenu i njegovim oblicima u vakcinama?

Prvo je počelo s pričom da je dr Pablo Campra s španskog/španjolskog Univerziteta Almeria  (Universidad de Almería-UAL) našao grafen oksid u bočici Pfizerove vakcine, koji nije izlistan kao sastojak vakcina. Izvještaj dr. Campre nije recenziran tj. nije objavljen u peer-reviewed naučnom časopisu (to su časopisi koji objavljuju naučne radove isključivo onda kada ih pregleda neko od recenzenata iz iste naučne oblasti).

Prema fact check stranici LeadStories, Pablo Campra angažovan je da ispita uzorak za koji se tvrdi da je od Pfizer vakcine. Objavio je privremeni izvještaj 28. juna 2021. o tome da je posmatrao uzorak pomoću optičkog i elektronskog mikroskopa te radio spektralnu analizu. Angažman je došao  na zahtjev Ricarda Delgada, koji vodi web stranicu laquintacolumna.net i Twitter kanal i bio je aktivan u širenju dezinformacija o vakcinama. Campra je specijaliziran za laboratorijsku biotehnologiju i hortikulturu.

Ovdje treba primijetiti da Campra nije stručnjak za vakcine i farmaciju, da nikada nije učestvovao u razvoju neke vakcine. Zatim nije uobičajeno da se sastav vakcina analizira pod optičkim ili elektronskom mikroskopom. To se radi obično drugim metodama Zatim – najvažnije – nije sigurno ni da se uopšte zna da li je to uzorak Pfizer vakcine. Uzorak je kompromitovan i nema jasne i čvrste potvrde da je uzet upravo iz neotvorene i nekontaminirane bočice Pfizer-BioNTech Comirnaty vakcine.

Analiza

Što se tiče Camprine spektralne analize u privremenom izvještaju, ona nije konkluzivna. To znači da se iz nje ne može izvući konačan i siguran zaključak. Moglo je biti da je u uzorku koji je on analizirao stvarno bilo grafena, ali nema nikakve potvrde da je to nekontaminirani uzorak vakcine, da neko namjerno nije stavio grafen. Moguće je i da signal potječe od neke druge tvari. Naime, reducirani grafen oksid (RGO) ima apsorpcijski vrh na 270 nm, dok je vršna apsorpcija u uzorku opažena između 260-270 nm. To je kompatibilno s postojanjem RGO u uzorku – ali je također kompatibilno s mnoštvom alternativnih objašnjenja, uključujući činjenicu da nukleinske kiseline (kao što je mRNA/iRNK koje ove vakcine sadrže) imaju vršnu stopu apsorpcije između 260- 280 nm. Stoga su rezultati spektrofotometrije daleko od konačnih i pouzdanih.

Zaključke Pabla Campre službeno je demantirao sam Universidad de Almería (UAL):

Prevod ovog memoranduma glasi:

„KOMUNIKACIJA S UNIVERZITETA U ALMERIJI

Suočeno s lažnim informacijama koje se šire na nekim društvenim mrežama i blogovima o privremenom izvještaju profesora na  Univerzitetu u Almeriji, koji izgleda dovodi u pitanje vakcinu protiv s Covid-19, Sveučilište Almeria saopštava da:

Potpuno je lažno da je Univerzitet u Almeriji proveo naučno istraživanje s rezultatima koje objavljuju oni mediji koji, s druge strane, krivo prikazuju sadržaj neslužbenog izvještaja univerzitetskog profesora o analizi uzorka nepoznatog porijekla s potpunim nedostatkom sljedivosti. Izvijestite da se ovaj univerzitet ne potpisuje iza tog izvještaja.

Univerzitet u Almeriji, kao akademska institucija, podržava vakcine kao naučno neupitan instrument za borbu protiv bolesti.

Univerzitet u Almeriji proučava i zadržava mogućnost pokretanja građanskih i kaznenih postupaka protiv onih koji i dalje otkrivaju neistine koje ova komunikacija negira.“

U vakcinama/cjepivima protiv COVID-19 nema grafena

Međutim, priča o grafenu u vakcinama tu ne staje.

Njemački homeopata Rolf Kron nastavio je širiti priču o postojanju grafena u vakcinama protiv COVID-19. Kron nije pravi ljekar, nije medicinski radnik i nema biomedicinsko obrazovanje. Na početku pandemije je širio neistine o virusu i pandemiji.

Pojavljuje se i njemački hemičar Andreas Noack koji je objavio video o tome kako je otkrio grafen hidroksid u vakcinama. Noack tvrdi da se radi o nanočesticama koje djeluju „poput žileta“ i oštećuju tkiva vakcinisanih.

U tom snimku nije jasno ni da li je on proveo istraživanje, ili neko drugi, kako se tačno došlo do zaključka. Treba dodati i to da se u naučnim krugovima videosnimci ne smatraju relevantnom naučnom publikacijom. Prema onome što je analiziralo Raskrinkavanje, i izjavama bh. hemičara Dalibora Karačića i Sanjina Gutića u toj analizi, jedinjenje grafen hidroksid ne postoji ni u teoriji ni u praksi. Oni naglašavaju da se analize koje je Noack spominje ne mogu primjenjivati na razlikovanje funkcionalnih grupa jedinjenja.

Priča o različitim oblicima grafena u uzorcima „vakcina“ nepoznatog porijekla samo je priča kojom se pokušavaju uplašiti ljudi koji nemaju profesionalno znanje biomedicinskih nauka i hemije. To je pokušaj djelovanja na neodlučne, ulijevanje straha, nepovjerenja i stvaranje panike.

Sadržaj je kreiran u okviru saradnje #NaukaGovori Društva “Nauka i svijet” i platforme Raskrinkavanje.ba/UG Zašto ne?

Napisala: Jelena Kalinić, biolog, naučna novinarka, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening, short-listed za EuropeanScience journalist of the year 2022.

Nauk govori