Moderna je 23. marta 2022. objavila pozitivne podatke iz ispitivanja vakcine protiv COVID-19 za djecu u dobi od 6 mjeseci do 5 godina.

Ova grupa je primila vakcinu u dozi aktivne tvari od 25 mikrograma. Za odrasle u Moderna vakcini Spikevax je 100 mikrograma, dakle za ovu grupu djece doza aktivne tvari je 1/4 doze aktivne tvari za odrasle. Aktivna tvar je RNK sekvenca za protein šiljka virusa SARS-CoV-2. Vakcine su primijene u 2 doze u razmaku od 28 dana.

Više o osobina Moderna vakcine/cjepiva pročitajte ovdje.

Moderna će tražiti odobrenje za pedijatrijsku vakcinu protiv COVID-19 za djecu 6mj. – 5 godina


Ova privremena analiza pokazala je imunološke odgovore uporedive s kontrolnom skupinom odraslih, pokazujući da je vakcina zadovoljila postavljene ciljeve – da nije inferiorna vakcini za odrasle. Na temelju toga, Moderna planira dostaviti podatke FDA-i za odobrenje za hitnu upotrebu, kao i Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) i drugim regulatorima u sljedećih nekoliko sedmica.

Ako bude odobrena, ova vakcina će za dobnu skupinu 6 mj.-5 godina biti dostupna do ljeta.


Sigurnosni profil ovih vakcina bio je povoljan među djecom, a najčešće nuspojave bile su blage ili umjerene. Nisu se pojavile nove teške nuspojave, niti su prijavljeni slučajevi miokarditisa ili perikarditisa u ispitivanju na preko 6000 djece.

U placebo-kontrolisanom kliničkom ispitivanju učestvovalo je 2500 djece između 6 i 23 mjeseci, te 4200 djece između 2 i 6 godina starosti.

S obzirom na odgodu ocjene za ovu dobnu skupinu vakcine koju proizvodi Pfizer zbog niže efikasnost njihove vakcine u prevenciji simptomatske infekcije za vrijeme omikron vala, ovo je dobra vijest, ali će se efikasnost vakcine za djecu pomno pratiti.
Moderna procjenjuje efikasnost doza u ovoj populaciji, posebice jer se omikron i BA.2 nastavljaju širiti širom svijeta.

Izvor:

  1. MODERNA ANNOUNCES ITS COVID-19 VACCINE PHASE 2/3 STUDY IN CHILDREN 6 MONTHS TO UNDER 6 YEARS HAS SUCCESSFULLY MET ITS PRIMARY ENDPOINT

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” i blog Quantum of Science, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening.

Tekstove moguće preuzimati besplatno, uz navođenje izvora i link na izvor.