Jedna preprint studija je poredila različite mjerljive parametre za 4 različite vakcine protiv COVID-19 i zaključak te studije je bio kako su vakcine/cjepiva Pfizer–BioNTech i Moderna nešto bolje od onih iz Johnson & Johnson (Janssen) i Novavax. Poređenje vakcina je obuhvatilo niz analiza i parametara.

Podaci, koji još nisu recenzirani, pružaju detaljnu sliku imunološkog odgovora na svaku od ovih vakcina cjepivo – što bi moglo biti korisno za osmišljavanje budućih vakcina. ,,Ovo nije namijenjeno proglašavanju pobjednika i gubitnika“, kaže imunolog i koautor studije Alessandro Sette. To je samo ,,sveobuhvatna procjena različitih varijabli”.

Do sada, studije nisu u istim uslovima procjenjivali vakcine i ovo je prva studija i kojoj vidimo ovakvo poređenje. Nerecenzirani preprint je dostupan pod naslovom ,,Humoral and cellular immune memory to four COVID-19 vaccines” na platformi biorXiv.

Studija je procijenila 4 spomenute vakcine pomoću 14 parametara, uključujući razine nekoliko tipova imunoloških stanica kao što su T limfociti i B limfociti, kao i imunološke molekule zvane neutralizirajuća antitijela.

Poređenje vakcina/cjepiva: kako se ova studija razlikuje od prethodnih?

Prethodna poređenja vakcina protiv COVID-19 često su spajale podatke iz različitih studija, koje su mogle biti provedene uz neznatno različite laboratorijske tehnike. Za posljednju studiju, naprotiv, naučnici su primijenili iste tehnike na sve istraživane vakcine.

Četiri vakcine koje su praćene spadaju u tri različite klase. Vakcine koje su napravili Moderna iz Cambridgea, Massachusetts, i Pfizer iz New Yorka zajedno s BioNTechom iz Mainza, Njemačka, baziraju se na tehnologiji informativne RNK (mRNA). Johnson & Johnson (J&J) iz New Brunswicka, New Jersey, proizveo je vakcinu baziranu na virusnom vektoru. Ona koristi bezopasni virus za isporuku genetičkog materijala SARS-CoV-2 koronavirusa u ćelije domaćina. Vakcina koje je napravio Novavax u Gaithersburgu, Maryland, sadrži komadiće proteina Spike SARS-CoV-2 koronavirusa. Tako ova vakcina spada u proteinske vakcine.

Zaključci

Nivoi antitijela izazvanih s 2 doze Pfizerove ili Modernine mRNA vakcine imale su tendenciju značajnog smanjivanja tokom šest mjeseci. Nasuprot tome, razine antitijela iz J&J-ovog monodozne vakcine (koja je na kraju, s busterom, postala višedozna) bile su stabilne ili su se čak povećavale tokom vremena. Ali razine antitijela izmjerene šest mjeseci nakon vakcinacije s J&J i dalje su bile niže od onih uočenih šest mjeseci nakon imunizacije mRNA vakcinom. Dakle, iako je nivo antitijela nakon J&J rastao, nije dosegao nivo nakon mRNA iako su ona padala.

Novavaxov režim s dvije doze vakcine zvane Nuvaxovid izazvao je odgovore antitijela na razini onih koja se jave nakon imunizacije mRNA vakcinom. Međutim, nakon Novavaxa, razine CD8+ T limfocita , koje uništavaju inficirane stanice, bile su niske do nivoa da su se jedva detektovale. Ostale tri vakcine su se pokazale dobrim u ovom pokazatelju.

Inače mRNA vakcine pružaju bolji imunološki odgovor nego sama infekcija, a jak imunološki odgovor je zabilježen i kod osoba koje imaju hibridni imunitet (preboljeli pa vakcinisani).

Pročitajte više o još jednoj vakcini protiv COVID-19: Vakcina koja se bori protiv nejednakosti – Corbevax.

Reference:

Poređenje vakcina

Humoral and cellular immune memory to four COVID-19 vaccines. Zeli Zhang, Jose Mateus, Camila H. Coelho, Jennifer M. Dan, Carolyn Rydyznski Moderbacher, Rosa Isela Gálvez, Fernanda H. Cortes, Alba Grifoni, Alison Tarke, James Chang, E.Alexandar Escarrega, Christina Kim, Benjamin Goodwin, NathanielI. Bloom, April Frazier, Daniela Weiskopf, Alessandro Sette, Shane CrottybioRxiv 2022.03.18.484953; doi: https://doi.org/10.1101/2022.03.18.484953

Prema: Nature mart 2022: COVID vaccines: head-to-head comparison reveals how they stack up

Napisala: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar i komunikator, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening.