Antitijela nastala nakon vakcinacije/cijepljenja mRNA (iRNK) vakcinama/cjepivima efikasnija su od prirodnog imuniteta u neutralizaciji SARS-CoV-2 i njegovih varijanti visokog afiniteta, poput omikrona.

Većina pacijenata zaraženih s COVID-19 pokazala je dugotrajne serološke odgovore. Iako se antitijela na SARS-CoV-2 mogu naći kod većine ljudi zaraženih SARS-CoV-2, razine antitijela su vrlo različite.

mRNA vakcine i RBD antitijela

Nedavna klinička istraživanja specifičnih aktivnosti neutralizacije i antitijela nastalih nakon vakcinacije vakcinama na bazi informacione RNK (mRNA)- kakve su Moderna i Pfizer – i prirodnog imuniteta pružila su značajan uvid u razinu i trajnost zaštite stečene vakcinacijom temeljenom na mRNA i prirodnom infekcijom.

Studija objavljena u februaru 2022. godine, u časopisu Scientific Reports Nature pokazuje kako, u usporedbi s onima koji su postali seropozitivni zbog prethodne infekcije COVID-19, vakcinisani mRNA vakcinama imaju bolju razinu antitijela.

Naučnici su otkrili da krv pojedinaca vakcinisanih mRNA ima oko 17 puta veće razine RBD (receptor-binding domain) antitijela. U ovim je nalazima utvrđeno da je sposobnost biohemijske neutralizacije vezanja RBD dijela virusa na stanični ACE2 receptor (to je način na koji virus ulazi u naše stanice) u velikoj korelaciji s visokim razinama RBD antitijela.

Naravno, treba imati na umu da su ovo dokazi jedne studije i da uvijek treba biti oprezan pri zaključivanju. Ali isto tako – rizik nuspojava nakon vakcinacije je mnogo manji nego rizik komplikacija nakon prebolijevanja, odnosno sticanje prirodnog imuniteta ima višu cijenu.

Šta su to RBD antitijela?

Receptor-vezujuća domena (RBD) je imunogeni fragment u proteinu šiljka (spike) koji se nalazi na koronavirusima uključujući SARS-CoV-2. Dakle to je jedan specifični dio proteina spike. RBD olakšava interakciju i vezanje koronavirusa s receptorima naših stanica.

Međutim, iako se vezuju za virus, odnosno njegov spike protein, nisu sva antitijela jednako efikasna. Naš imunološki sistem proizvodi različita antijela koja se vezuju za različite dijelove virusa. No, kako mnoga neutralizirajuća antitijela ciljaju RBD segment kako bi spriječila vezanje virusa na receptor, domena koja veže receptore (RBD) predstavlja primarni cilj za prevenciju i liječenje infekcija SARS-CoV-2, a ova spomenuta neutralizirajuća antitijela predstavljaju najvažniju liniju odbrane.

Pročitajte još: Česta pitanja oko COVID-19 vakcina i brzi odgovori na njih

Ako vas zanima: Revakcinacija – Zašto je za neke vakcine potreban booster.

Izrael: COVID-19 vakcine smanjuju broj slučajeva, smrtnih slučajeva i hospitalizacija

Reference:

Yunkai Yu, Dominic Esposito, Zhigang Kang, Jianming Lu et al. (2022). mRNA vaccine-induced antibodies more effective than natural immunity in neutralizing SARS-CoV-2 and its high affinity variantsNature, Scientific Reports.

mRNA vakcine