Koliko pušenje i COVID-19 vakcine idu jedno s drugim? Smiju li pušači primiti vakcine protiv COVID-19? Ako smiju, da li smiju bilo koju vakcinu?

Da, pušači smiju primiti vakcine protiv COVID-19. Pušenje je štetno za zdravlje, ali nije kontraindikacija ni za jednu vakcinu protiv COVID-19, što znači da pušači mogu primiti bilo koju vakcinu.

Štaviše, poželjno je da pušači prime ove vakcine – pušenje je faktor rizika za razvoj teške kliničke slike COVID-19 infekcije te također povećava rizik za razvoj tromboza. Pokazalo se da je rizik tromboza kod pušača čak 1800 u milion, a rizik tromboza nakon vakcinacije/cijepljenja oko 3-9 u milion. Za sada nema preporuka da pušači ne smiju primiti određenu vakcinu protiv COVID-19, nego mogu bilo koju.

Vakcine protiv COVID-19 su dizajnirane da, što je moguće više, smanje broj komplikacija, hospitalizacija i smrtni ishod, a istraživanja pokazuju kako je pušačima mnogo vjerojatnije da će biti hospitalizirani ako se inficiraju s COVID-19.

Ne samo da je pušenje loše za respiratorni i kardiovaskularni sistem, pušenje otežava tijelu borbu protiv infekcija jer slabi imunološki odgovor organizma. Pušači već imaju osnovno oštećenje pluća koje povećava njihov rizik za obolijevanje od bolesti, hospitalizaciju na ventilatoru (respirator), pa čak i smrt.

Jedan od načina da jačamo naš imunološki sistem i zdravlje jeste da prestanemo pušiti.

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar, sci-com i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.

Korona cjepiva, vakcine protiv korone, cjepiva protiv korone, cjepiva protiv COVID-19, cjepiva protiv koronavirus, cijepljenje protiv COVID-19, imunizacije protiv kovida, COVID-19 i korona cjepiva, vakcine protiv korona virusa, vakcine protiv korona virusa, COVID-19 cijepljenje ruska vakcina, rusko cjepivo, pušenje i COVID-19 vakcine, pušenje i COVID-19 cjepiva

Vector image by Icons made by Roundicons from www.flaticon.com