Izrael se suočava s četvrtim valom pandemije. Međutim, u ovoj zemlji gdje je do polovine jula vakcinisano skoro 60% stanovništva i to visokoefikasnim vakcinama, taj val izgleda drugačije. Naime, mnogo je manji nego prethodni.

Prema podacima Vaccine Tracker koji radi Bloomberg, u Izrealu je do polovine jula dato preko 10 miliona doza, što je dovoljno za pokrivenost 60.5% stanovništva vakcinama. Do tog vremena (polovina jula), potpuno je, s 2 doze vakcinisano 57.6% stanovništva ove zemlje.

Prema podacima worldometers.info brojevi osoba s COVID-19 koje su oboljele smanjen je drastično u odnosu na ljetni val Juli, avgust, septembar 2020.) i zimski (januar-februar). Broj oboljelih u ovim ljetnjim i zimskim valovima je bio i deset puta veći nego sat. Također je jako smanjen i broj smrtnih slučajeva – na 2-3 smrtna slučaja ili nijedan dnevno.

Izrael ne potcjenjuje ni ovaj četvrti val, posebno zbog Delta soja virusa SARS-CoV-2, bez obzira što je znatno manji. Virus se širi među mlađom, nevakcinisanom populacijom i Izrael ne samo da intenzivira vakcinaciju, nego ponovo uvodi i epidemiološke mjere (distanca, smanjena okupljanja, maske).

Napomena za Izrael: koliki je udio vakcinisanih u novooboljelim?

Haaretz je prenio odgovor iz jedne radijske emisije generalnog direktora izraelskog Ministarstva zdravstva, profesora Chevy Levyja, na pitanje koliko je novih slučajeva COVID-19 vakcinisano. Levy je izjavio da “gledamo stopu od 40 do 50%”. To nije isto kao da je rekao da je pola vakcinisanih ljudi inficirano. Ovo je logička greška pogrešnog tumačenja odnosa i relativnih brojeva.

Naime, što je više vakcinisanih u populaciji, više će biti i slučajeva infekcije među vakcinisanima jer vakcine, podsjetimo, nisu 100% efikasne. Kada je više vakcinisanih nego nevaksinisanih, može se u jednom trenutku desiti da pola ukupnih slučajeva zaraze čine i vakcinisani. Ali, procenat inficiranih među nevakcinisanim je znatno veći. Više o tome pročitajte ovdje i na https://yourlocalepidemiologist.substack.com/ :

Oko 85% odraslih u Izraelu je vakcinisano (preko 50% ukupne populacije) i zapravo 50% zaraženih među vakcinisanima igleda ovako:

Vakcine protiv COVID-19 su djelotvorne i znatno smanjuju hospitalizaciju i broj smrtnih slučajeva, a u velikoj mjeri štite od simptomatskog COVID-19.

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović. Tekstovi se mogu prenositi besplatno – integralno ili dijelovi – ali samo uz naznaku izvora i link na izvorni tekst.