Usred porasta bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama, kampanja UNICEF-a će koristiti društvene mreže kako bi pokazala da većina roditelja vjeruje da će vakcine zaštiti njihovu djecu

NEW YORK, 18. april 2019. – UNICEF 24. aprila ove godine pokreće novu globalnu kampanju kako bi prenijeli poruku da pomoću vakcina štitmo i djecu i zajednicuistakao značaj i sigurnost vakcina među roditeljima i širem krugu korisnika društvenih mreža.

Kampanja će se odvijati paralelno s Svjetskom sedmicom imunizacije od 24. do 30. aprila kako bi prenijeli poruku da pomoću vakcina štitimo i djecu i zajednice.

#VakcineDjeluju (#VaccinesWork) je oznaka koja okuplja zagovornike imunizacije na internetu. Ove godine, UNICEF, Fondacija Billa i Melinde Gates, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Gavi (Globalnim savezom za vakcinaciju i imunizaciju) udruženo djeluju kako bi se omogućio veći doseg. Fondacija Billa i Melinde Gates će tokom aprila uplatiti UNICEF-u 1$ za svaki “like” ili za svako dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama, koje koristi “hastag” #VakcineDjeluju (#VaccinesWork), i to do milion dolara, kako bi se osiguralo da sva djeca dobiju potrebne vakcine, koje im mogu spasiti život.

Vakcine spašavaju do 3 miliona života godišnje, štiteći djecu od potencijalno smrtonosnih, visoko zaraznih bolesti kao što su morbili, upala pluća, kolera ili difterija. Zahvaljujući vakcinama, u periodu između 2000. i 2017. godine, smanjila se smrtnost od morila, a dječija paraliza je na ivici iskorijenjenja. Vakcine su jedan od najunosnijih oblika zdravstvene zaštite ikada izumljen – svaki dolar koji je potrošen na imunizaciju u djetinjstvu se vraća u visini do 44 dolara.

Želimo da se svijest o tome da #VakcineDjeluju proširi”, rekao je Robin Nandy, UNICEF-ov šef za imunizaciju, “Vakcine su sigurne i spašavaju živote. Ova kampanja je prilika da se svijetu pokaže da društvene mreže mogu biti moćna sila promjene i da mogu dati roditeljima pouzdane informacije o vakcinama.”

Kampanja je dio globalne, jednosedmične proslave s temom “Zaštićeni Zajedno: Vakcine Djeluju”, u čast promotorima vakcinacije – od roditelja i članova zajednice do zdravstvenih radnika i inovatora.

“Danas su vakcine dostupne većem broju djece nego ikada ranije”, rekla je Violaine Mitchell, V.D. direktorica za isporuku vakcina u Fondaciji Billa i Melinde Gates. “Oduševljeni smo što radimo sa UNICEF-om i svim globalnim partnerima i državama širom svijeta koji neumorno rade kako bi osigurali da sva djeca, posebno ona u najsiromašnijim zemljama svijeta, mogu biti zaštićena od zaraznih bolesti koje ugrožavaju život.”

Uprkos postojanju vakcina, procenjuje se da je u 2017. godini umrlo 1,5 miliona djece od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom. Iako je to često slučaj zbog nedostatka pristupa vakcinama, u nekim zemljama ipak, porodice odgađaju ili odbijaju vakcinaciju svoje djece iz udobnosti ili skepticizma prema vakcinama. To je dovelo do nekoliko epidemija, uključujući alarmantan porast slučajeva morbila, posebno u zemljama s višim dohotkom. Nesigurnost u vezi vakcina na digitalnim i društvenim medijskim platformama je jedan od faktora koji doprinosi ovom trendu.

Zbog toga je središnji dio ove UNICEF-ove kampanje kratki animirani film “Opasnosti” (“Dangers”), koji se, uz ilustrirane animacije za društvene mreže, zasniva na uvidu da su djeca, po svojoj prirodi radoznala i neprestano se dovode u opasnost. Dostupan na više jezika, video objašnjava da, iako roditelji ne mogu spriječiti sve opasnosti sa kojima se djeca susreću, neke bar mogu spriječiti.

Pored toga, stručnjaci UNICEF-a će odgovarati na pitanja o vakcinaciji, uključujući kako vakcine djeluju, kako se testiraju, zašto djeca trebaju primati vakcine, kao i rizike od nepravovremenog vakcinisanja djece.

Dodatni citati osoba koje podržavaju kampanju:

Pjevačica Angélique Kidjo, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje i dobitnica Grammyja: “Danas se devet od deset djece imunizira, ali niko ne smije biti izostavljen. Vakcine koje mogu spasiti život, moramo učiniti dostupnim svakom djetetu.”

Amitabh Bachchan, UNICEF-ov ambasador dobre volje i dugogodišnji zagovornik vakcinacije: “Milioni zdravstvenih radnika na ‘prvoj liniji’ prelaze velike udaljenosti: pješice, preko vode, kroz snijeg, čak i na dvokolici kako bi isporučili vakcine koje spašavanju živote. Iako se povremeno susreću sa strahom i sumnjom, znaju da spašavaju živote. Mi, također, možemo doprinjeti borbi protiv mitova omogućavajući da svi saznaju da #VakcineDjeluju”.

Maisa Silva, 16-godišnja brazilska TV voditeljica i glumica: “Prihvatila sam poziv da učestvujem u ovoj kampanji jer znam važnost vakcina za zdravlje djece. To je jedini način zaštite djece od određenih bolesti. Zdravlje je veoma ozbiljna stvar i ne smijemo zaboraviti da vakcine djeluju i da su neophodne.”

O UNICEF-u

UNICEF radi na nekim od najtežih mjesta na svijetu, kako bi dospio do najugroženije djece na svijetu. U 190 zemalja i teritorija radimo za svako dijete, svugdje, na izgradnji boljeg svijeta za svakoga. Za više informacija o UNICEF-u i njegovom radu za djecu, posjetite www.unicef.org.