Odlaganje MMR vakcine i čekanje da dijete progovori i prohoda da bi primilo ovu vakcinu je potpuno pogrešno. Odgađanje vakcina, pogotovo MMR, izlaže vaše dijete riziku od infekcije.

MMR vakcina ili “vakcina s godinu dana“, štiti od tri opasne virusne bolesti – morbila, rubeole i zaušnjaka. Međutim, neki roditelji samoinicijativno odluče da odgode tu vakcinu kako bi se uvjerili da se dijete pravilno razvija, da je progovorilo i prohodalo i tek nakon toga vode dijete na vakcinaciju ovom vakcinom. To se dešava zbog roditeljskog straha usljed neosnovanih i netačnih priča da ova vakcina izaziva autizam i smetnje u razvoju. Nažalost, često se desi da roditelji odgađanjem nikada i ne odvedu djecu da prime ovu vakcinu.

Zašto je važna MMR vakcina?

Sve tri nabrojane virusne bolesti mogu imati neke teške komplikacije – meningitis, a kod morbila se usljed komplikacija bolesti bilježi 2 smrtna slučaja na 1000 oboljelih. Nedostatak antitijela na rubeolu kod djevojčica kasnije može biti problem. Rubeola u turdnoć je opasna jer ovaj virus djeluje negativno na fetus,

Zaušnjaci, osim što su jako bolni, mogu izazvati upalu testisa koja, u krajnjoj liniji, može rezultovati neplodnošću. Sve ovo sprječavamo MMR vakcinom. Ona se daje u 2 doze: prva s 12 mjeseci starosti, druga pred polazak u školu. S drugom dozom dijete je jako dobro (oko 97%) zaštićeno od ovih bolesti. Pošto je riječ o “živoj” vakcini, taj imunitet traje jako dugo.

MMR vakcina nije povezana s autizmom i problemima u razvoju djeteta. Najčešće nuspojave su crvenilo i bol na mjestu uboda te temperatura par dana nakon primanja vakcine. Nekad se zna javiti i osip. Više o nuspojavama ove vakcine smo pisali ovdje. O osipu kao nuspojavi nakon vakcinacije ovom vakcinom možete više pročitati na linku ovdje. O tome zašto ljudi netačno misle da je ova vakcina uzrok autizma, pročitajte ovdje.

Ako u pretraživač ove stranice ukucate “MMR”, dobićete još informacija vezanih za ove vakcine i njenu nadoknadu.

Odgađanje MMR vakcine, riječ pedijatra – odlaganje vakcina nije dobra ideja

“Mišljenje da treba odlagati MMR vakcinaciju dok dijete progovori je vrlo opasna zabluda. Velikim i dobro dizajniranim naučnim studijama je dokazano da između poremećaja u razvoju govora i MMR vakcinacije ne postoji nikakva veza. Odlaganje vakcinacije dok dijete ne počne da priča je opasna praksa sa potencijalno tragičnim posljedicama. To smo i vidjeli 2015. godine, kada je u Njemačkoj od morbila umro dječak od 18 mjeseci čiji su roditelji odlagali MMR vakcinu dok ne progovori.”, govori nam pedijatar dr. Jovan Raičević iz PZU Mansa Medica u Tivtu, Crna Gora, inače veoma aktivan u komunikaciji o važnosti vakcina i nedoumicama roditelja.

U tekstu o zaštitnom dejstvu antitijela iz majčinog mlijeka, objasnili smo da taj efekat zaštite od bolesti ne traje dugo. Antitijela se polako gube iz majčinog mlijeka. To se počinje dešavati već oko 6. mjeseca, a oko 9. dijete nije toliko zaštićeno bez obzira što je majka ili preboljela ove bolesti ili vakcinisana.

Zato se prema kalendarima vakcinacije insistira na davanju ove vakcine s 12 mjeseci. Što više čekamo, to je veća mogućnost da naše dijete kontaktira neki od ovih virusa. Ta mogućnost je veća ako u okolini kruže morbili. S odlaskom u jaslice i obdanište, ova mogućnost raste. Odgađanje vakcina je rizično.

Kalendar imunizacije

Dakle, kako bismo dijete najbolje zaštitili od spomenutih bolnih virusnih infekcija koje mogu imati i teške komplikacije, trebamo postupiti prema kalendaru imunizacije. Odlaganje MMR vakcine je nepotrebno i opasno.

Da bi vam bilo lakše da pratite kalendare imunizacije u BiH, preporučujemo da se koristite posebnom aplikacijom koju je moguće skinuti s QR kodova i linkova navedenih u ovom tekstu.

NE ODLAŽIMO VAKCINACIJU!

Virusni meningitis (mogu ga izazvati zaušnjaci i morbili kod djece) može se spriječiti MMR vakcinom, a protiv nekih tipova bakterijskog meningitisa postoje meningokokne vakcine/cjepiva.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinarka i naučna kumunikatorka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Scienceposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

Foto Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.