Ako vam neko ovo kaže, prvo ga pitajte da li razumije razliku između prirodnog i vještačkog imuniteta. Prirodni imunitet se stiče prebolijevanjem bolesti, a to je u nekim slučajevima – jako riskantno.

Šta nije prirodni imunitet?

Ako se termin „prirodni imunitet“ odnosi na jačanje i tzv. detoksikaciju organizma sokovima i klistirima, onda možete biti sigurni da osoba koja je to rekla apsolutno ništa ne zna o temi.

Ili – pokušava da vam proda neki preparat ili tretman koji nema učinka. Vrlo često oni koji šire dezinformacije o standardnim medicinskim praksama, profilaksama i terapijama samo žele prodati svoje “prirodne” pripravke. Budite oprezni – takvi pripravci ne prolaze stroge kontrole kao lijekovi i profilakse koje prepisuje medicina bazirana na nauci.

Šta je, zapravo, prirodni imunitet?

Prirodni imunitet je ili imunitet koji dijete dobija sa antitijelima majke, preko posteljice i majčinog mlijeka (pasivni prirodni imunitet) ili imunitet koji stječemo nakon zaraze (prirodni aktivni imunitet). Više o tipovima imuniteta pročitajte ovdje.

Ne možemo sticati imunitet na bolesti tako što ćemo sve bolesti preležati. Neke bolesti su preopasne da bismo ih “preležali”

Recimo, ako jednom obolimo od varičela, steći ćemo prilično trajan imunitet. No čak i tu nema garancije da će imunitet biti doživotan – jer postoje zabilježeni slučajevi reinfekcije varičelama.

Međutim, jednostavno, neke bolesti su isuviše opasne da se preleže. Ne možete “preležati” dječiju paralizu. Od difterije se umire, ako ne dobijete antitoksin na vrijeme, dok su komplikacije morbila isuviše velik rizik u odnosu na vakcinu. Cijena ovakvog stjecanja imuniteta je previsoka. Pročitajte naš tekst o morbilima, bolesti koja se percipira kao “bezazlena” i o kojoj se širi dezinformacija da ju je bolje preležati nego se vakcinisati. Jedna od posljedica morbila može biti i subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE), čiji je ishod često smrtonosan, a čija je pojavnost  od 6 do 22 osobe na milion ljudi koji su preboljeli morbile.. Vakcinacijom protiv morbila izbjegavamo SSPE.

Kod infekcije morbilima u 1 od otprilike 500 slučajeva ishod je fatalan. Vakcinacija protiv morbila je povezana sa manjom stopom smrtnosti od drugih bolesti (izvor: Science), usljed reduciranja rizika od tzv. “opurtunističkih infekcija”. Morbili resetiraju imuni sistem te smo, ako se inficiramo ovom bolešću, podložniji na druge infekcije. 

Ovo, zapravo, znači da je imunitet stečen ovom vakcinom bolji od prirodnog imuniteta!

Benefiti vakcinacije

Vakcine, pogotovo žive vakcina, je kontrolisan način unošenja antigena u tijelo i “provociranja” imunološke reakcije našeg organizma.

Vakcinacija znači manje dana odsustva iz škole, manje propuštenog gradiva, manje moljakanja za bolovanje kod poslodavca.

Primjer:

Zamislite da u BiH imamo vakcinu protiv varičela u programu obavezne vakcinacije ili bar ponuđenu kao izbornu- šta bi to za Vas značilo? Varičele obično shvatamo kao ne baš tešku bolest, mada su zabilježeni slučajevi upale pluća, sekundarnog inficiranja MRSA bakterijom i infekcije moždanih opni. Na stranu to – ako bismo mogli vakcinisati djecu protiv varičela, to bi značilo da ne moramo brinuti i plikovima, da li će ih dijete izgrebati jer je/ga to strašno svrbi, da li će djetetu ostati ožiljci…vi ne biste morali uzimati bolovanje da biste se brinuli oko svega toga. Čak i kod ove bolesti, percipirane kao “bezazlene” (mada nije baš sasvim bezazlena), vještački imunitet ima više prednosti nego prirodni.

Vakcinacijom olakšavate sebi život i njegovu organizaciju, ali to  je tek sekundarni benefit vakcinacije. Primarni je da je vaše dijete zaštićeno od stravičnih stvari – vakcinom protiv hepatitisa dijete štitite i kao odraslog čovjeka i to od ciroze i raka jetre. Protiv ciroze i raka ne možete steći prirodni imunitet. Čak i vakcine koje se moraju “boostati” jer imunitet opada – opet štite djecu u najranjivijim godinama, onda kada padaju, deru koljena, dobijaju posjekotine.

Nemojte da vam neko “uvali” priču o tome kako ove vakcine ne valjaju jer imunitet nije doživotni – i imunitet od “mrtvih vakcina” traje dosta dugo, a djecu i tinejdžere štiti jako dobro u periodu života kada imaju najveći rizik inficiranja. Čak i ako imunitet od vakcina nije doživotan, štiti dovoljno dugo i moguće je obnoviti vakcinaciju. Vakcine ne moraju biti savršene i djelovati doživotno da bi nas štitile. Više o tipovima vakcina molimo da pročitate ovdje.

Referenca:

Michael J. Mina, C. Jessica E. Metcalf, Rik L. de Swart, A. D. M. E. Osterhaus, Bryan T. Grenfell, Long-term measles-induced immunomodulation increases overall childhood infectious disease mortality, Science. 2015 May 8; 348(6235): 694–699.

Pisala: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar, Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” Quantum of Science