Postoji meningitis – upala moždanih ovojnica koji je izazvan virusom i bakterijski meningitis. Protiv nekih tipova meningitisa postoje meningokokne vakcine/cjepiva.

Bakterijski meningitis može biti uzrokovan više vrsta bakterija

Streptococcus pneumoniae: djeca, osobito mlađa od pet godina, izložena su velikom riziku od ovih bakterija, koje se najčešće prenose kašljem ili kihanjem na bliske kontakte.
Streptokok skupine B: Majke mogu prenijeti ovu bakteriju tokom poroda, a to može dovesti do meningitisa u dojenčadi.
Haemophilus influenzae: Ove se bakterije primarno šire kašljem i kihanjem do bliskih kontakata, a dojenčad i djeca su u najvećoj opasnosti od infekcije. Od ove bakterije se djeca štite jednom od komponenti vakcine Pentaxim.
Listeria monocytogenes: Ove bakterije mogu uzrokovati listeriozu i prvenstveno se prenose kontaminiranom hranom. Trudnice, novorođenčad ili pojedinci s oslabljenim imunološkim sustavom imaju najveći rizik od dobivanja listerioze. Dok je listerioza općenito blaga u trudnica, može uzrokovati ozbiljne probleme fetusu ili novorođenčetu.
Neisseria meningitidis: Ove bakterije mogu uzrokovati meningokoknu bolest, o čemu detaljnije pišemo dalje u teksta.

Kada govorimo o bakterijskom meningitisu obićno se misli na onaj izazvan upravo bakterijom Neisseria meningitidis.

Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da je meningokokna bolest smrtonosna u 8-15% slučajeva čak i ako se liječenje započne na vrijeme, a smrt često nastupi unutar 1-2 dana nakon što se prvi put pojave simptomi. Ako se ne liječi, to je “smrtonosno u 50% slučajeva i može dovesti do oštećenja mozga, gubitka sluha ili invaliditeta u 10% do 20% preživjelih”.

Meningokok se širi između ljudi koji su dulje vrijeme u bliskom kontaktu putem respiratornih kapljica ili izlučevina iz grla. Prenosi se pušenjem, ljubljenjem, kihanjem, kašljanjem ili životom u bliskom kontaktu.

Meningokokne vakcine

Meningokokne vakcine su sve one vakcine koje se koriste za sprječavanje zaraze bakterijom Neisseria meningitidis. Sama bakterija ima 13 serotipova, a može izazvati meningitis i po život opasnu sepsu. Ukoliko se osoba spasi, moguće je da će se morati ići na amputaciju.

Različite verzije djelotvorne su protiv nekih ili svih sljedećih vrsta meningokoka: A, B, C, W-135 i Y. Vakcine djeluju između 85 i 100% najmanje dvije godine. 

Primjeri ovih vakcina su meningokokna konjugirana ili MenACWY cjepiva (Menactra® i Menveo®) i MenB cjepiva protiv serogrupe B (Bexsero® i Trumenba®). Meningokokna konjugirana vakcina se preporučuje djeci, a meningokokna B vakcina odraslima. Uobičajeno je da se djeci daju u dobi 11-12 godina, pa se radi revakcinacija oko 16 godine.

Ukoliko idete u zemlje gdje je ova bakterija raširena, potrebno je da vakcinišete djecu i raspitate se o mogućnosti vakcinacije odraslih. Ovo se posebno odnosi na afrički i bliskoistični “pojas meningitisa”. Saudijska Arabija od vjernika koji idu na hadž traže vakcinaciju kvadrivalentnom meningokoknom vakcinom.

Koliko je meningokokna sepsa opasna bolest, svjedoči i slučaj Charlotte Lucy Cleverley-Bisman (rođena 24. studenog 2003.) koja je poznata kao zaštitno lice novozelandske kampanje za poticanje imunizacije protiv meningokokne bolesti nakon što se kao beba zarazila i preživjela tešku meningokoknu sepsu. Ova bakterija se prenosi kihanjem, kašljanjem, ljubljenjem, stavljenjem kontaminiranih igračaka u usta u slučaju male djece.

Još jedna vakcina koju je preporučljivo primiti, a nije u programu redovne imunizacije je i pneumokokna vakcina.

Meningokokna vakcina nije u programu redovne imunizacije u BiH. Teško je doći do ove vakcina, ali je potrebno da postoji informacija o meningitisu i postojanju meningokoknih vakcina. Ne zaboravimo da zaušnjaci i morbili mogu kod djece uzrokovati virusni meningitis, a to se može spriječiti MMR vakcinom koja se nalazi u programu redovne imunizacije.

Izvori:

https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/mening/public/index.html

https://kidshealth.org/en/parents/meningitis-vaccine.html

Meningitis, meningococcal disease, and vaccines

Meningococcal meningitis

Tekst napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science. Foto Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.