Mnogo se piše o COVID-19 vakcinama/cjepivima i mnogo je pitanja koja obični ljudi postavljaju. Jedno od njih je da li ove vakcine, naročito one bazirane na mRNA (iRNK) mogu izazvati rak (karcinom). Magistar medicine Antonio Periš je u grupu Cijepljenje/vakcinacija-grupa za sve one koji imaju pitanja i nedoumice napisao objašnjenje na ovu temu i zašto ove vakcine ne mogu baš izazvati rak. Ne zaboravimo ni da je rak kompleksna bolest, da su uzroci različitih tipova raka različiti, da ovisi i o genetičkim i regulatornim faktorima, ali i o načinu života.

Da cjepiva mogu izazvati rak, krenuo bi već val pandemije karcinoma. mRNA (iRNK) cjepiva nemaju nikakvu mogućnost promijeniti ili oštetiti DNK jer ne ulaze u jezgru jer nemaju nuklearni lokalizacijski slijed koji im treba da prođu pore na membrani jezgre.

Da i uđu, naše stanice ne izražavaju reverznu transkriptazu koja je potrebna da bi se RNK pretvorila u DNK i onda integrazom unijela u našu DNK. To je isti razlog zašto ove vakcine ne mogu izmijeniti našu DNK.

Mašinerija koja popravlja DNK

Nadalje, da je inducirati karcinom lako, onda bi svako naše izlaganje suncu ili zračenje kod pretraga rezultiralo karcinomom. Istina je da naše stanice imaju sustav kontrole kvalitete i šteta koja svakodnevno nastaje u DNK se popravlja enzimima popravka DNK i ostalom mašinerijom. Ako se dogode greške koje ta mašinerija ne može popraviti, stanica se vodi prema programiranoj smrti, kako bi se zaštitili od pojave stanice raka.

Sljedeća stvar – mRNA cjepiva ne kodiraju za onkoprotein (protein uključen u zloćudnu transformaciju) ili protein koji će isključiti tumor supresor (štiti od karcinoma) u našim stanicama već za bezazleni spike protein koji je izmijenjen tako da nije isti kao kod virusa, već je da tako kažem, “pripitomljen”.

Zadnja stvar – jako je teško unijeti nešto i promijeniti našu DNK. Za to služi CRISPR tehnologija, koja također nije savršena, jer da je riješili bi većinu bolesti koje su uzrokovane genetičkim defektima. Morate pocijepati DNK na točno određenom mjestu, razmotati je, unijeti gen, spojiti ga nazad i onda još natjerati stanicu (koja strogo regulira ekspresiju gena) da napravi protein čiji ste recept umetnuli u DNK.

Dakle, jako kompleksno, sa čestim neuspjehom čak i za ovu kompleksnu tehnologiju, i ne treba da brinete da će jedna obična mRNK u kapljici masti zaobići sve te probleme i napraviti štetu.

Autor objašnjenja: Antonio Periš

Još: Da li vakcine mogu izazvati rak?– kontaminacija SV40

Odabrala: Jelena Kalinić

Ikonice na naslovnici by: Icons made by Freepik from www.flaticon.com

izazvati rak