mRNA vakcine u trudnoći su sigurne, ne povećavaju rizik za spontane pobačaje u odnosu na nevakcinisanu populaciju trudnica ali smanjuju rizik obolijevanja od COVID-19 kod trudnih žena KOJI JESTE RIZIK ZA KOMPLIKACIJE, SMRTNI ISHOD PA I POBAČAJ. To su zaključci dvije studije koje su izašle u septembru 2021.

Trudnice su u opasnosti od teške koronavirusne bolesti Covid-19, a infekcija s teškim akutnim respiratornim sindromom koronavirusa 2 (SARS-CoV-2) tokom trudnoće povezana je s povećanim rizikom od prijevremenog poroda i drugih nepovoljnih ishoda za majku i novorođenče (1). Studija američkog CDC-a tvrdi kako trudnice zaražene delta sojem imaju veći rizik za mrtvorođeno dijete.

Već smo pisali o vakcinaciji protiv COVID-19 trudnica i dojilja i ovo je nastavak tog teksta, s novim saznanjima.

Pfizer vakcina efikasno štiti trudnice: izraelska studija

Nova opservacijska kohortna studija trudnica u Izraelu otkrila je da su dvije doze vakcine Pfizer 97% efikasne protiv simptomatske infekcije i 89% efikasne protiv hospitalizacije povezane s COVID-19 kod ove populacije.

Kumulativna incidenca kod vakcinisanih trudnica je niža nego kod nevakcinisanih.

U ovoj studiji su posmatrane trudne žene bez prethodne istorije infekcije koronavirusom SARS-CoV-2 u periodu između decembra 2020. i juna 2021. Poređeno je preko 10 000 trudnica vakcinisanih vakcinom Comirnaty of Pfizer-BioNtech (mRNA BNT162b2) s 10 000 nevakcinisanih trudnica.

Zaključak studije, objavljene u Nature Medicine  (2) početkom septembra je da vakcina mRNA BNT162b2 ima visoku efikasnost kod trudnica, i to sličnu procijenjenoj efikasnosti ove vakcine u opštoj populaciji.

Ipak treba naglasiti da je ova studija provedena u vrijeme kada Delta varijanta nije bila toliko raširena. Nažalost, danas vidimo i slučajeve proboja vakcinalnog imuniteta usljed infektivnosti i agresivnosti Delta varijante, ali to ne znači da vakcine nisu efikasne – one i dalje dobro štite od zaraze, smanjuju rizik zaraze, a u slučaju proboja imuniteta, smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti. Vakcinisani su kraće bolesni i kraće zarazni.

Treba podsjetiti na činjenicu da COVID-19 po trudnice predstavlja veliki rizik, zbog niza komplikacija, između ostalog i tromboza.

mRNA vakcine u trudnoći ne povećavaju rizik za pobačaje

Kumulativni rizik za spontane pobačaje kod žena koje su primile iRNK vakcine, prema studiji u NEJM (3), objavljenoj 8. septembra 2021. je u rangu očekivanog opšteg rizika za spontane pobačaje. Dakle, znamo da ne utiče na plodnost i začeće, a ni na tok trudnoće.

O tome i debunk tvrdnje da mRNA vakcine izazivaju spontane pobačaje možete više pročitati u članku objavljenom na Raskrinkavanje.

Iako su se ove vakcine pokazale djelotvornim i bezbjednim za trudnice, kao i za žene koje planiraju trudnoću, te se pokazalo da ne izazivaju sterilitet jer se dosta vakcinisanih žena zatrudnilo, u BiH još nema preporuka niti rutine vezano za vakcinaciju trudnica. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kažu kako u trenutnim važećim preporukama ne postoji preporuka za vakcinaciju trudnica. U entitetu Republika Srpska, iako nisu date zvanične preporuke, trudnice se mogu vakcinisati, uz saglasnost ljekara, međutim, malo se žena odlučuje na ovaj korak.

Pročitajte još: Ginekolog Jovana Tavčar: Vakcina bezbedna u svim stadijumima trudnoće

Reference:

  1.  Allotey J, Stallings E, Bonet M, et al. Clinical manifestations, risk factors, and maternal and perinatal outcomes of coronavirus disease 2019 in pregnancy: living systematic review and meta-analysis. BMJ 2020;370:m3320-m3320.
  2. Dagan, N., Barda, N., Biron-Shental, T. et al. Effectiveness of the BNT162b2 mRNA COVID-19 vaccine in pregnancyNat Med (2021).
  3. Zauche LH, Wallace B, Smoots AN, et al. Receipt of mRNA Covid-19 vaccines and risk of spontaneous abortion. N Engl J Med. DOI: 10.1056/NEJMc2113891.

Ovaj tekst je preuzet s Glas Amerike, gdje je objavljen u septembru 2021.

mRNA vakcine u trudnoći